Mendes: 'Heb soms het gevoel dat Sparta vaker pech heeft'

Reacties

David Mendes da Silva (34) maakt zich op voor een opvallende rentree in het profvoetbal. Het 'supportershart' van de zevenvoudig Oranje-international en het gevoel 'nog niet klaar' te zijn zorgden ervoor dat de Rotterdammer opnieuw aan de slag ging bij Sparta Rotterdam.

Mendes: 'Heb soms het gevoel dat Sparta vaker pech heeft'

Mede vanwege toegenomen concurrentie op het middenveld besloot Mendes in oktober 2015 te stoppen als actief voetballer. Mendes ging bij zijn toenmalige club Panathinaikos verder in de rol van assistent, naast huidig Roda JC-coach Yannis Anastasiou. Het beviel hem, het leven van trainer, zonder meer.

Toch knaagde er iets. Het gevoel dat het behalen van trainersdiploma’s gezien alle bureaucratische rompslomp in Griekenland weleens lastig kon worden. En dat van de spreekwoordelijke cirkel die nog niet helemaal rond was. 'Ik was nog niet klaar.'

In een uitgebreide monoloog in Voetbal International vertelt Mendes alles over de tamelijk uitzonderlijke move om na een korte loopbaan als trainer terug te keren als voetballer. Ook verhaalt de zevenvoudig international over zijn ambities, blikt hij terug op zijn loopbaan en brengt hij zijn liefde voor Sparta onder woorden.  

David Mendes da Silva: 'Wat anderen met 11 september hebben, heb ik met belangrijke wedstrijden van Sparta.'
David Mendes da Silva: 'Wat anderen met 11 september hebben, heb ik met belangrijke wedstrijden van Sparta.'

'Wat anderen met 11 september hebben, heb ik met belangrijke wedstrijden van Sparta', zegt Mendes. 'Ik weet nog precies waar ik was. Neem die finalewedstrijd in de play-offs tegen Roda JC van drie jaar geleden, waarin we de Eredivisie al roken, toen Mark-Jan Fledderus in de slotfase die vrije trap binnenschoot in Kerkrade. Zat ik daar op een kinderverjaardag, in een decor van opgeblazen ballonnen en slagroomtaarten. Man, ik werd helemaal gek.' 

'Weet je', vervolgt Mendes, 'soms heb ik het gevoel dat Sparta vaker pech heeft dan andere clubs. Is dat onzin, ja? Nou, dan zal mijn supportershart waarschijnlijk de oorzaak zijn van die gedachte...' Trainer Alex Pastoor zal zondag in de competitieopener tegen Ajax waarschijnlijk nog geen beroep op hem kunnen doen, maar vermoedelijk wel snel daarna. 'Ik hoop dat ik snel weer bij de selectie kan zitten en de trainer zo een extra keuze geef. Maar Ajax komt nog te vroeg, vrees ik', besluit de routinier.

In de nieuwe VI, die vanaf woensdag in de winkels ligt, en op VI Premium het volledige interview met David Mendes da Silva.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.