Memphis valt uit bij teleurstellend Barça, Villarreal grijpt naast Europa League

De voorlaatste speeldag in La Liga verliep zondag opvallend rustig. Barcelona kwam op bezoek bij Getafe niet verder dan een bloedeloos gelijkspel en ook Real Madrid wist niet te winnen. Sevilla plaatste zich voor de Champions League, terwijl Real Sociedad Villarreal de weg naar de Europa League versperde.

Getafe
Getafe
0 - 0
Barcelona
Barcelona

Bij Barcelona kreeg Memphis Depay opnieuw de kans op de linkervleugel. Luuk de Jong begon op de bank, Frenkie de Jong was er helemaal niet bij. De 25-jarige middenvelder ontbrak vanwege een schorsing. In het Coliseum Alfonso Pérez speelde zich bepaald geen meeslepend schouwspel af. Heel verwonderlijk was dat niet, omdat Barça de tweede plaats al nauwelijks meer kon ontlopen en Getafe zich veilig hoopte te spelen.

Memphis moest zich twintig minuten voor tijd laten vervangen met een ribblessure. Met Luuk de Jong in de ploeg ging Barcelona - zonder al te veel overtuiging - nog op jacht naar de overwinning. Die zou er niet meer komen. Een van de spaarzame hoogtepunten was een schitterende aanname van Ansu Fati, maar dat leidde niet tot gevaar voor het doel van keeper David Soria. Door het gelijkspel is Barça zeker van plaats twee, terwijl Getafe zich definitief heeft gehandhaafd.

Cádiz
Cádiz
1 - 1
Real Madrid
Real Madrid

In tegenstelling tot Barcelona moest Real Madrid vol aan de bak. Los Blancos kroonden zich eerder deze maand al tot landskampioen, maar tegenstander Cádiz moet nog vol aan de bak om lijfsbehoud veilig te stellen. Mariano Díaz bemoeilijkte die missie door Real al na vijf minuten op voorsprong te zetten. Ruben Sobrino trok de stand een kleine tien minuten voor rust gelijk.

Álvaro Negredo kreeg na een uur de uitgelezen mogelijkheid om Cádiz aan de leiding te schieten, maar de 36-jarige routinier faalde vanaf de stip. Verder dan dat zou de thuisploeg niet komen, wat betekent dat de laatste wedstrijd op bezoek bij het al gedegradeerde Alavés in alle opzichten cruciaal wordt. Ook nummer zestien Granada en nummer zeventien Real Mallorca moeten nog vrezen voor degradatie.

Atlético Madrid
1 - 1
Sevilla
Sevilla

Atlético Madrid en Sevilla zijn zondag met een tevreden gevoel van het veld gestapt. Dankzij een late puntendeling melden beide clubs zich volgend seizoen in de groepsfase van de Champions League.

De thuisploeg, waar Luis Suárez zijn laatste wedstrijd speelde, kwam na een half uur op voorsprong via José Maria Giménez. De Uruguayaanse verdediger knikte hard raak uit een corner (1-0). Sevilla, met Karim Rekik als invaller, kwam vijf minuten voor tijd langszij. Met een rake kopbal bracht Youssef En-Nesyri de bezoekers in extase (1-1).

Het puntje in Wanda Metropolitano betekent dat de Andalusiërs zich net als Atlético hebben verzekerd van plaatsing voor de Champions League. Stadgenoot Real Betis kan op de slotdag in punten nog langszij komen, maar delft vanwege het onderlinge resultaat hoe dan ook het onderspit.

Villarreal
Villarreal
1 - 2
Real Sociedad

Bij de ontmoeting tussen Villarreal en Real Sociedad stond een ticket voor de groepsfase van de Europa League op het spel. Met drie punten achterstand lag het initiatief bij de ploeg van Arnaut Danjuma, die nog altijd ontbrak vanwege een blessure. Villarreal kwam via Francis Coquelin ook op voorsprong, maar Real Sociedad deed tien minuten na rust wat terug via Alexander Isak (1-1).

Een kwartier voor tijd veroordeelde Martín Zubimendi Villarreal definitief tot de Conference League. De defensieve middenvelder tikte van dichtbij binnen (1-2) en versperde El Submarino Amarillo de weg naar de Europa League, die de ploeg in seizoen 2020/21 nog won. Met nog een wedstrijd te gaan bedraagt de achterstand op Sociedad zes punten.