Memphis helpt Lyon op weg in jacht op AS Monaco

Mede dankzij een doelpunt van Memphis Depay blijft Olympique Lyon op koers voor een Champions League-ticket. De Nederlander was vrijdag op bezoek bij Dijon goed voor het openingsdoelpunt, Lyon ging er uiteindelijk met een eclatante 2-5 zege vandoor. Het elftal van Bruno Genesio jaagt nu op nummer twee AS Monaco.

Memphis kreeg al na drie minuten zijn hoofdrol. Vleugelverdediger Rafael gaf vanaf de rechterflank voor en de aanvaller stond op de goede plek om raak te volleren: 0-1. Het was voor de Oranje-international in bloedvorm alweer zijn vijftiende competitietreffer van het seizoen en de zevende goal in zijn laatste zeven optredens voor club en land. Sinds hij namens Lyon scoorde tegen Olympique Marseille en daarna voor Oranje doel trof tegen Portugal, is hij haast niet te stoppen.

De afgelopen drie weken besliste hij met twee goals het duel met Toulouse (2-0), was hij in de 0-5 veegpartij bij Metz goed voor een goal en vier (!) assists, waarna hij ook tegen Amiens (3-0) een doelpunt liet aantekenen. Vrijdag tegen Dijon was het dus eveneens raak, maar goed voor een voorsprong halverwege was die treffer niet. Een fraaie afstandsknal van Naim Sliti bracht Dijon langszij.

Kort na rust leek Lyon vervolgens orde op zaken te gaan stellen. Memphis kreeg zijn hoofd net niet tegen een nieuwe voorzet van Rafael, maar Houssem Aouar werkte de bal via Dijon-verdediger Valentin Rosier wél binnen. Niet veel later tekende Nabil Fekir op fraaie wijze voor de 1-3. Hij kreeg de bal goed mee van Tanguy NDombèlé, bewaarde het geduld in de zestien en schoot hard raak. Het leek tien minuten na rust nog even spannend te worden. Gepruts in de Lyon-defensie werd door Sliti afgestraft, maar Lyon maakte het karwei uiteindelijk simpel af. Een kwartiertje voor het einde maakte Bertrand Traoré aan alle onzekerheid een einde, Maxwel Cornet bepaalde de eindstand op 2-5.

Door de zege heeft nummer drie Lyon een voorsprong van drie punten op Olympique Marseille, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. Dat laatste geldt ook voor nummer twee AS Monaco, dat juist een puntje méér heeft dan Lyon. De runner-up gaat met landskampioen Paris Saint-Germain rechtstreeks de Champions League in, de nummer drie moet via de play-offs een plekje zien af te dwingen.