Memphis de held, Klaassen de schlemiel: Atlético schakelt Inter uit

Atlético Madrid heeft zich ten koste van Internazionale geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Na een verlenging, die was afgedwongen door een laat doelpunt van Memphis Depay, namen de Spanjaarden de strafschoppen beter. Davy Klaassen miste één van de Italiaanse penalty's.

Atlético Madrid
ns
2 - 1
Internazionale

Inter gold vooraf als de torenhoge favoriet voor het treffen van woensdagavond, nadat het de eerste dertien wedstrijden van dit kalenderjaar allemaal had gewonnen. Daar zat ook een 1-0 overwinning op Atlético bij. Marko Arnautovic werd drie weken geleden de matchwinner, maar ontbrak woensdag vanwege een blessure. Denzel Dumfries en Stefan de Vrij hadden een basisplaats bij Inter; Klaassen (Inter) en Memphis (Atlético) begonnen op de bank.

Atlético probeerde Inter direct bij de keel te grijpen. De thuisploeg begon vrij aardig, maar uit de counters waren de bezoekers toch echt gevaarlijker. Na ruim een half uur nam Inter via een geweldige aanval de leiding. Nicolò Barella legde de bal terug op Federico Di Marco en hij stuurde Jan Oblak de verkeerde kant op: 0-1.

Gezien het feit dat Atlético niet overloopt van het zelfvertrouwen en Inter nauwelijks doelpunten tegen krijgt, leek de wedstrijd na de goal van Di Marco wel gespeeld. Atlético vond de gelijkmaker echter al binnen twee minuten. Benjamin Pavard kon een pass van Koke eenvoudig wegwerken, maar raakte de bal helemaal verkeerd, waarna Antoine Griezmann (terug van een enkelblessure) uit de draai voor de 1-1 zorgde.

Vlak voor rust kwam Griezmann ook nog dicht bij zijn tweede goal van de avond. Met een fraaie lichaamsbeweging zette hij De Vrij op het verkeerde been, maar Pavard maakte zijn geschutter bij de 1-1 goed door het schot van de Atlético-aanvaller te blokken. Kort na rust kreeg Griezmann opnieuw een goede mogelijkheid. Deze keer raakte hij de bal niet goed en bracht Yann Sommer zonder al te veel moeite redding.

Memphis de redder in nood
Verder zag het er solide uit bij Inter, dat lange tijd nog wel wat mogelijkheden, maar niet meer echte kansen weggaf. Diego Simeone besloot daarom om een kwartier voor tijd Memphis in de ploeg te brengen en kreeg daar geen spijt van. De Nederlander had met een kiezelhard schot al de paal geraakt, voordat hij vier minuten voor tijd na een pass van Koke de 2-1 binnenschoot. Daarmee voorkwam hij een vroegtijdig einde van de Europese droom van Atlético.

In blessuretijd had het nog mooier kunnen en misschien zelfs wel moeten worden voor de thuisploeg. Griezmann bediende de geheel vrijgelaten Rodrigo Riquelme, die van dichtbij echter woest over schoot. Zo kwam Inter met de schrik vrij en kreeg de wedstrijd een verlenging. Daarin kreeg Memphis nog een goede kans: zijn schot werd deze keer gekeerd door Sommer. Marcus Thuram ontsnapte na een absurde actie aan een rode kaart.

Gescoord werd er niet en dus volgde een strafschoppenreeks. Bij Inter was Klaassen ingevallen; hij nam de vijfde penalty, na doelpunten van Hakan Calhanoglu en Memphis en missers van Alexis Sánchez en Saúl Ñíguez. De inzet van Klaassen werd gekeerd door Oblak, die zag dat Lautaro Martínez niet veel later over schoot. Daardoor gaat Atlético, toch wel verrassend, naar de volgende ronde. Inter kan zich gaan richten op het binnenhalen van de Scudetto.