Memorabele comeback Utrecht na historische rampstart voor Advocaat

FC Utrecht heeft zich na een ellendige start uiteindelijk nog knap naar een punt gevochten in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Na 26 minuten keek de ploeg van Dick Advocaat in Rotterdam tegen een 3-0 achterstand aan.

Excelsior
Excelsior
3 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

De openingsfase op Woudestein moet zonder twijfel de slechtste periode van FC Utrecht geweest zijn onder Advocaat tot nu toe. Dat terwijl Utrecht nog de intentie had om voort te borduren op de overtuigende 5-0 zege op De Graafschap van vorige week. Dat Excelsior in zijn laatste twee thuiswedstrijden liefst elf goals had geïncasseerd, moet de bezoekers ook goede hoop hebben gegeven.

Van die defensieve kwetsbaarheid van Excelsior was in het eerste halfuur niets te zien. Het elftal speelde overtuigend en kwam in de vijfde minuut al op voorsprong. Bij een voorzet vanaf rechts raakte Ali Messaoud met een fraai hakje nog de paal, maar Utrecht kreeg de bal niet weg en uiteindelijk sloeg Elías Már Ómarsson uit de draai toe: 1-0. Utrecht was amper bekomen van de schrik toen de bal alweer achter David Jensen lag. Ryan Koolwijk werd door Sean Klaiber volledig vrijgelaten in het strafschopgebied en de middenvelder profiteerde na een pass van Luigi Bruins optimaal (2-0).

Excelsior bleef druk houden op Utrecht en bij een volgende aanval van de Rotterdammers ging het in de 26ste minuut al opnieuw mis. Alhoewel dat volgens de Utrechters vooral de schuld was van Richard Martens. Tot onbegrip van Mark van der Maarel wees de scheidsrechter na de stip na een licht duwtje van de linksback. De VAR achtte het niet nodig in te grijpen en Bruins benutte de strafschop. Daardoor was de rampstart voor Utrecht compleet. In de vorige 325 Eredivisie-duels waarin Advocaat op de bank zat, had zijn ploeg nooit zo snel een 3-0 achterstand opgelopen.

Het was Excelsior op zijn best in de eerste helft, maar de kwetsbare kant van de mannen van Adrie Poldervaart kwam na rust wel degelijk weer naar voren. Het slotoffensief van Utrecht begon in de 46ste minuut door het inbrengen van Nick Venema voor Van der Maarel. De negentienjarige goaltjesdief scoorde als invaller tegen De Graafschap nog twee keer, maar dat was voor Advocaat klaarblijkelijk niet genoeg om hem te laten starten. Op het kunstgras in Rotterdam toonde de jongeling echter opnieuw zijn waarde.

Met Venema als extra spits werd de onrust achterin bij Excelsior almaar groter en dat leidde in de 56ste minuut al tot de 3-1. Gyrano Kerk plaatste de bal in de korte hoek na terugleggen van Sean Klaiber. Sonny Stevens zag er bij die goal al ongelukkig uit en verwerkte even later een poging van Oussama Tannane niet goed genoeg, waardoor de bal met wat geluk en door slecht verdedigen voor de voeten van Venema viel. De invaller maakte van dichtbij de 3-2.

Utrecht denderde door en de beloning voor die aanvalsdrift kwam er in de 65ste minuut al. In tweede instantie weliswaar, want Martens zag op twee meter afstand en met vrij zicht niet dat Tannane ruim binnen het strafschopgebied werd gevloerd. De scheidsrechter werd teruggefloten door de VAR, waardoor de bal voor de tweede keer op de stip ging. Ook Simon Gustafson faalde niet: 3-3.

In de hectische slotfase die volgde zorgde Excelsior-verdediger Robin van der Meer tegen zijn oude club nog voor het meeste gevaar. De invaller raakte de lat en was daarmee het dichtst bij de rol van matchwinner. Een goal kwam er niet meer, mede omdat Utrecht na rood voor Klaiber (tweede geel na vasthouden Bruins) in de slotminuten gas terugnam. Door het gelijkspel klimt de ploeg uit de Domstad ten koste van Vitesse, dat zaterdag thuis tegen FC Emmen speelt, naar de vierde plaats. Excelsior staat tiende.