Medic zet Ajax-traditie voort met weergaloze debuutgoal

Jakov Medic staat in een rijtje met onder meer Johan Cruijff en Marco van Basten nadat hij zijn Ajax-debuut zaterdagavond opluisterde met een doelpunt tegen Heracles Almelo. En niet zomaar een treffer: de Kroaat schoot de bal vanaf zeker dertig meter stijf in de kruising.

Ajax
Ajax
4 - 1
Heracles Almelo

Medic, tot vanavond goed voor vijftien goals in 145 wedstrijden als profvoetballer, kreeg in de blessuretijd van de eerste helft de bal op de helft van de tegenstander, en Heracles bood hem daar aardig wat ruimte. Wat volgde was van fenomenale schoonheid: een kanonskogel in de bovenhoek, ondanks de grote afstand had Heracles-goalie Michael Brouwer werkelijk geen schijn van kans.

Daarmee heeft de ploeg van Maurice Steijn de iets eerder opgelopen averij al snel hersteld. Ook in de blessuretijd van het eerste bedrijf, die ruim uitviel door het akelige ongeluk waarbij Géronimo Rulli uitviel, was het namelijk 0-1 geworden door Mario Engels. De Duitser opende de score voor Heracles tegen Ajax op de openingsdag van de Eredivisie, net zoals Heracles ook in 2018 en 2019 het seizoen begon met het nemen van een voorsprong tegen Ajax.

Medic treedt toe tot een rijtje met illustere Ajacieden die bij hun eerste Eredivisie-wedstrijd ook doel troffen, al zullen weinigen het zo mooi hebben gedaan als de verdediger zaterdagavond. Medic voegt zich naast Van Basten en Cruijff ook bij onder meer Luis Suárez, Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Frank Rijkaard.