Mbappé wijst Frankrijk de weg in Zweden, Portugal imponeert zonder Ronaldo

Titelhouder Portugal is op overtuigende wijze begonnen aan de tweede editie van de Nations League. Zelfs zonder sterspeler Cristiano Ronaldo was het land zaterdagavond een maatje te groot voor Kroatië. Frankrijk won ook in Divisie A.

Zweden
Zweden
0 - 1
Frankrijk
Frankrijk

De laatste keer dat Zweden en Frankrijk tegenover elkaar stonden, was het de wedstrijd van dat ene doelpunt van Ola Toivonen. Keeper Hugo Lloris ging hopeloos in de fout en Toivonen schoot Zweden met een wereldgoal naar een 2-1 zege. Voor het Nederlands elftal kwam deze klap op weg naar het WK hard aan, uiteindelijk zou Oranje het eindtoernooi zelfs mislopen.

Drie jaar later was Toivonen er niet bij en nam een wisselspeler uit die vorige wedstrijd de hoofdrol op zich in Solna. Kylian Mbappé stond in 2017 nog op het punt om voor een megabedrag AS Monaco te verlaten voor Paris Saint-Germain, drie jaar later trekt hij de kar bij regerend wereldkampioen Frankrijk. Enkele minuten voor rust maakte de aanvaller het verschil met een raak schot vanuit een moeilijke hoek.

Bondscoach Didier Deschamps, die een beroep deed op Dayot Upamecano en de verdediger van RB Leipzig zodoende liet debuteren, moest vier spelers missen vanwege het coronavirus. Steve Mandanda, Houssem Aouar, Tanguy Ndombele en Paul Pogba testten voor het duel met Zweden positief op het virus en waren zodoende niet inzetbaar.

Dat was ook de reden dat de nog altijd maar zeventienjarige Eduardo Camavinga werd opgeroepen door de Franse keuzeheer. Tot een debuut kwam het echter niet, mogelijk krijgt Camavinga een kans als Kroatië komende dinsdag de tegenstander is. De Fransen ontvangen de Kroaten met een 1-0 zege op zak, als Antoine Griezmann wat scherper was geweest in de slotfase, was dat 2-0 geweest. De aanvaller joeg echter de bal over uit een penalty.

Portugal
Portugal
4 - 1
Kroatië
Kroatië

Portugal begon als titelverdediger aan de tweede editie van de Nations League, vorig jaar versloeg de EK-winnaar van 2016 het Nederlands elftal in de finale (1-0). In tegenstelling tot die finale was Ronaldo er tegen Kroatië niet bij, de nationale topscorer bleef aan de kant met een voetblessure.

Zonder de aanvaller van Juventus kwam Portugal nauwelijks in de problemen tegen de WK-finalist van twee jaar geleden. Via João Félix en Raphaël Guerreiro raakte Portugal al tweemaal de paal voordat de openingstreffer van João Cancelo op mooie wijze binnensloeg.

In de tweede helft maakte Portugal definitief een einde aan de ambities van Kroatië, waar sterren als Luka Modric en Ivan Rakitic niet meededen. Diogo Jota scoorde na een knappe pass van Guerreiro en twintig minuten voor tijd maakte toptalent Félix zijn eerste interlandgoal namens Portugal. Zijn schot was niet best, maar de Kroatische goalie Dominik Livakovic zag er niet goed uit bij de inzet van de aanvaller: 3-0.