Matig Oranje klopt Andorra en neemt kop

Verheffend was het allerminst wat het Nederlands elftal woensdag in Barcelona liet zien. Niettemin werd tegenstander Andorra zonder veel moeite naar een kansloze nederlaag gespeeld. De zege (0-3) was bovendien goed voor de bovenste plaats in groep 1.

Hoeveel zou het worden? Een nulletje of vijf? Zes? Zeven? Andorra-Nederland was nog maar nauwelijks aan de gang, of de 'thuisploeg' had al de leiding genomen. Een nonchalante Edwin van der Sar zou een hoge bal wel even onderhands opvangen, maar werd in de lucht prompt verslagen door Ildefons Lima, die feilloos binnenkopte.

In Barcelona was er slechts één persoon die daarbij een overtreding had geconstateerd, maar dat was - gelukkig voor Oranje - wél de scheidsrechter. De treffer werd derhalve geannulleerd, maar het incident schudde de ploeg van Oranje nauwelijks wakker. Een tempootje te laag werd gepoogd om de immense muur die Andorra rond het eigen strafschopgebied had opgetrokken te slechten. Arjen Robben probeerde dat in de twintigste minuut, maar waar hij Van Nistelrooy of Kuijt had moeten bedienen schoot hij voorlangs. Niet veel later was het toch raak. Een vrije trap van de rechterkant van Robben vond het hoofd van Phillip Cocu, die alleen maar hoefde te knikken, 0-1. Tien minuten later was de marge al twee, toen Robben een fraaie actie (een één-twee met Kuijt) doeltreffend afrondde: 0-2.

Hoewel er nog een Andorra-verdediger de bal met de arm van de lijn sloeg, zijn daarmee alle Nederlandse doelkansen van de eerste helft wel genoemd. Een tikje weinig, waarbij dient aangetekend dat spits Ruud van Nistelrooy na dik een half uur het veld geblesseerd moest ruimen. Voor hem kwam Roy Makaay binnen de lijnen.

Na de pauze werd het er niet veel beter op. Integendeel. Eénrichtingsverkeer was het wel, maar dat had vooral te maken met het feit dat Andorra alles op alles zette om de nederlaag zo laag mogelijk te houden. Sporadische kansjes waren er wel, voor onder meer Cocu (scorend in buitenspelpositie), Sneijder (vrije trap gered) en Makaay (kopbal net naast), maar sprankelend werd het nooit.

Dat veranderde ook niet toen Pierre van Hooijdonk twintig minuten voor tijd mocht invallen voor de onzichtbare debutant Barry van Galen, al zorgde de spits van Fenerbahçe er nog wel voor dat Wesley Sneijder de 3-0 eindstand kon aantekenen. Voor de sentimentele Oranje-fans was er tenslotte toch nog een hoogtepuntje: Joris Mathijsen mag zich na vanavond evenzeer international noemen. En oh ja, Arjen Robben schoot nog op de paal.