Matchmetrics, dit is het bedrijf van Ajax-directeur Sven Mislintat

Reacties

Het interne onderzoek bij Ajax naar de rol van directeur voetbalzaken Sven Mislintat en zijn databedrijf Matchmetrics GmbH bij de transfer van Borna Sosa is een nieuw hoofdpijndossier in Amsterdam. Maar wat is Matchmetrics voor een bedrijf en wat is de rol van Mislintat?

Matchmetrics, dit is het bedrijf van Ajax-directeur Sven Mislintat
© Pro Shots

De NOS bracht dinsdagavond het nieuws naar buiten dat Ajax Kroatisch international Sosa op de slotdag van de afgelopen transferwindow aantrok via het Duitse zaakwaarnemerskantoor AKA Global GmbH. Dat kantoor bezit net als Mislintat aandelen in Matchmetrics, een bedrijf dat data van spelers over de hele wereld verkoopt aan clubs.

Die data worden vergaard door statistiekbedrijven als Opta. Matchmetrics werkt samen met clubs als VfB Stuttgart, Antwerp FC, Austria Wien en Standard Luik. Mislintat startte het bedrijf in 2016 en vergrootte zijn aandelenpakket op 26 juni tot 35 procent. AKA Global werd toen voor 3 procent aandeelhouder van Matchmetrics.

Arthur Beck en Kerim Cerit van AKA Global zijn sindsdien directe zakelijke relaties van Mislintat en op 1 september vonden Beck en de directeur voetbalzaken van Ajax elkaar bij de transfer van Sosa. De Kroaat kwam voor acht miljoen euro over van Stuttgart en tekende voor vijf seizoenen in Amsterdam. Vlak voor zijn overstap naar Ajax wisselde Sosa nog op aandringen van Mislintat van zaakwaarnemer. Dat is aan Telegraaf en NRC bevestigd.

Ajax stelt dat het niet op de hoogte was van de directe zakelijke relatie tussen Mislintat en Beck en laat een onafhankelijk extern onderzoek uitvoeren door een forensisch accountant. Ajax gebruikt officieel zelf geen Matchmetrics-programma's, meldt de club aan de NOS, maar Mislintat wint wel kennis in bij zijn eigen dataprogramma. De Duitser haalde deze zomer twaalf nieuwe spelers, samen bijna 110 miljoen euro, naar Ajax.

Ajax was al eerder op de hoogte van de rol van Mislintat bij Matchmetrics en er werden vervolgens ook contractuele afspraken gemaakt over het gebruik van het systeem. Alleen Mislintat en Ajax-hoofdscout Kelvin de Lange zouden binnen Ajax de programma's van Matchmetrics mogen inzien. Ajax stelt in een persbericht dat Mislintat volledige medewerking verleent aan het onafhankelijke externe onderzoek. In een eerder stadium zei de Duitser al dat hij niet degene is die Matchmetrics-programma's verkoopt aan clubs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.