Marokko stunt: Hakimi straft dramatische penalty's Spanje af met panenka

Marokko heeft zich ten koste van Spanje geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Na een doelpuntloos gelijkspel in de reguliere speeltijd én de verlenging zorgde een penaltyreeks voor de beslissing. Spanje benutte geen enkele strafschop; Achraf Hakimi velde het vonnis met een panenka. In de kwartfinale neemt Marokko het op tegen Portugal of Zwitserland

Marokko
Marokko
ns
0 - 0
Spanje
Spanje

De tweede helft van de reguliere speeltijd was onaantrekkelijk, maar voor de pauze hoefde de neutrale toeschouwer hoefde zich niet te vervelen. Het spel golfde op en neer: het momentum was het ene moment voor Marokko en een minuut later weer voor Spanje. Het leeuwendeel van het balbezit was voor Spanje, al leek de defensie van La Furia Roja wel kwetsbaarder dan die van Marokko.

Met name in het laatste kwartier liet Marokko zich vaker gelden. Zo veroverde de mee opgestoomde Noussair Mazraoui de bal na 31 minuten, alvorens een knal van afstand te wagen. Doelman Unai Simón voorkwam de 1-0. Even later kwam een scherpe voorzet van Sofiane Boufalterecht bij Nayef Aguerd, die de bal over het doel kopte.

Het gevaarlijkste moment van Spanje – een schot op de lat van Gavi en een dreigende rebound van Ferran Torres die ternauwernood onschadelijk werd gemaakt door Sofyan Amrabat – was vanwege een buitenspelsituatie ongeldig. Een inzet van Marco Asensio belandde in het zijnet en verder bleven serieuze Spaanse kansen uit voor de pauze.

De tweede helft leek op de eerste: veel breien en weinig kansen, al hield Spanje langer het overwicht dan voor de rust. Bono moest ingrijpen toen Dani Olmo een vrije trap snoeihard zijn kant op schoot. Uit open spel bleef Spanje te onmachtig. Bondscoach Walid Regragui van Marokko had zijn organisatie opnieuw goed op orde.

Uiteindelijk moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin kreeg Marokko een gigantische kans: Walid Cheddira stuitte van dichtbij op het rechterbeen van Simón, na een prachtige steekpass van Azzedine Ounahi. Mede door die misser volgde een penaltyserie, waarin Sarabia op de paal schoot. Pogingen van Soler en Busquets werden gepakt door Bono, waardoor Spanje geen enkele penalty benutte. Namens Marokko miste alleen Badr Benoun zijn penalty; onder meer Hakim Ziyech schoot gedecideerd raak. Hakimi maakte het af met een panenka.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.