Mariano Díaz: de low-budget-opvolger van Cristiano Ronaldo

Reacties

Tweeënhalve maand lang zocht Real Madrid de transfermarkt af naar een opvolger van Cristiano Ronaldo. Uiteindelijk kwam er één dag voor het sluiten van de window een oplossing, of eigenlijk een noodverband: Mariano Díaz. Zaterdag kan hij tegen Leganés zijn rentree maken.

Mariano Díaz: de low-budget-opvolger van Cristiano Ronaldo

Het had de zomer van Neymar moeten worden in de Spaanse hoofdstad. De Braziliaan zelf had wel oren naar een megatransfer naar Real en voorzitter Florentino Pérez stond al te popelen om de 25-jarige superster te presenteren als nieuwe Galáctico. Neymar was in alle opzichten de logische opvolger van Ronaldo geweest: hij kon het gemis van doelpunten en assists opvangen, maar ook wat bravoure en uitstraling toevoegen aan De Koninklijke. De duurste speler ter wereld hoort in de ogen van Pérez immers altijd in Madrid te spelen.

Maar de deal kwam er niet. Paris Saint-Germain weigerde mee te werken en dus schoof Real de plannen door naar de zomer van 2019. Dat leverde de Champions League-winnaar wel een probleem op. Door het vertrek van Ronaldo had Real een enorm aantal doelpunten ingeleverd, dat niet zomaar op te vangen was. Nieuwe trainer Julen Lopetegui wilde de erfenis van de Portugees verspreiden over zijn beoogde nieuwe aanvalstrio Gareth Bale, Karim Benzema en Marco Asensio, maar de vraag is of het drietal daar al klaar voor is.

Mariano Díaz in actie namens Real Madrid in december 2016.
Mariano Díaz in actie namens Real Madrid in december 2016.

Bale maakte indruk in de voorbereiding en tijdens de start van het nieuwe seizoen, maar is nog altijd erg blessuregevoelig. Benzema is in theorie nog steeds één van de beste spitsen ter wereld, maar was het gehele vorige seizoen hopeloos uit vorm, terwijl Asensio nog simpelweg te jong is om week in week uit beslissend te zijn. Op de flanken heeft Lopetegui met Lucas Vázquez en Vinícius Júnior nog wel wat alternatieven, maar in het centrum van de aanval is Benzema de enige optie.

Tijdens de strijd om de Europese Super Cup tegen rivaal Atlético Madrid werd dat mankement pijnlijk zichtbaar. Toen Real op achterstand kwam in de verlenging, had Lopetegui iemand nodig om nog een doelpunt te forceren, maar zijn enige keuze was Borja Mayoral. De 21-jarige spits komt veel tekort voor het niveau dat vereist werd in Tallinn, of überhaupt bij Real Madrid. Dat valt hem niet aan te rekenen, maar het was wel een signaal voor Lopetegui om wat harder met zijn vuist op tafel te slaan.

De 51-jarige trainer eiste een spits om de concurrentie aan te gaan met Benzema, maar dat was niet makkelijk voor Real, zo laat in de transferperiode. Omdat de transferdeadline in Engeland en Italië al verstreken is, laten die clubs hun sterspeler niet meer vertrekken. Bayern München houdt vast aan Robert Lewandowski en in Spanje beroepen Celta de Vigo en Valencia zich op de peperdure transferclausules van respectievelijk Iago Aspas en Rodrigo, met wie Lopetegui succesvol samenwerkte bij het Spaanse nationale elftal.

Pérez wilde niet te veel geld uitgeven, zodat hij in 2019 genoeg heeft om Neymar naar Madrid te halen en dus was Real beperkt in zijn mogelijkheden. Mariano Díaz bleek het antwoord op dat dilemma. De 25-jarige Dominicaan was in 2017 door Real voor acht miljoen euro verkocht aan Lyon, maar de Spanjaarden hadden een terugkoopoptie in zijn contract bedongen. Toen Sevilla deze week op het punt stond Díaz over te nemen, trok Real aan de bel en lichtte die optie ter waarde van zo’n 22 miljoen.

Het lijkt de ideale oplossing. In de huidige markt is het een zacht prijsje voor een spits, die in zijn eerste seizoen in Frankrijk meteen bewees een ware goalgetter te zijn. Díaz kent Real bovendien door en door. De Dominicaan stond van 2011 tot 2017 onder contract bij De Koninklijke, maar kreeg in die periode weinig kansen. In totaal speelde hij slechts veertien officiële duels, waarvan twaalf invalbeurten en twee basisplaatsen in bekerduels. In Lyon was hij eindelijk bevrijd van die eeuwige reserverol, maar stiekem wilde Díaz altijd terug naar Madrid om daar revanche te nemen.

Eerste spits zal hij niet worden, maar Díaz gaat ongetwijfeld veel minuten maken, aangezien hij slechts één concurrent heeft en Real nog vijftig wedstrijden gaat spelen dit seizoen. Het feit dat hij rugnummer 7 heeft overgenomen van Cristiano Ronaldo spreekt ook boekdelen. Mariano voelt zich klaar om de low-budget-opvolger van Ronaldo te worden, in die zin dat hij voor doelpunten en concurrentie gaat zorgen in de Madrileense voorhoede.

Real Madrid
Real Madrid
4 - 1
Leganés
Leganés
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.