Mané-loos Senegal heeft geen kind aan bijzonder felle 'Kilimanjaro Stars'

Senegal geldt in de strijd om de Afrika Cup als een van de titelfavorieten en is het toernooi zondagavond dan ook passend begonnen. In Caïro had de ploeg van bondscoach Aliou Cissé (foto) geen moeite met een zeker voor rust spijkerhard spelend Tanzania.

Senegal
Senegal
2 - 0
Tanzania
Tanzania

Tanzania was tegen Senegal de underdog en leek zich zeker in de eerste helft te hebben voorgenomen om zich dan maar in de wedstrijd te knokken door de botte bijl te hanteren. Het bij vlagen snoeiharde spel van The Kilimanjaro Stars kon de openingsgoal van Keita Baldé echter niet voorkomen. De aanvaller van Internazionale schoot de bal met links in de korte hoek voorbij de niet bepaald overtuigend keepende Aishi Manula.

Zonder de absolute vedette Sadio Mané (de ster van Liverpool was geschorst omdat hij tijdens de kwalificatiereeks twee keer geel had gekregen) hield titelkandidaat Senegal die 1-0 voorsprong simpel vast tot aan de rust. Het had halverwege overigens 2-0 moeten staan. Na een scrimmage kreeg Stade Rennes-aanvaller Ismaïla Sarr de bal gelukkig mee tot voorbij de doelman, maar nadat hij scoorde, besloot de scheidsrechter die goal om onduidelijke redenen af te keuren.

Een andere tegenvaller voor Senegal was het vroege uitvallen van Salif Sané. De verdediger van Schalke 04 kwam na een luchtduel totaal verkeerd neer en moest per brancard in tranen van het veld worden gedragen. Ironisch genoeg was er juist bij die op het oog pittige blessure dus geen schoppende tegenstander betrokken. Een van die felle Tanzanianen haalde het rustsignaal overigens niet. Faisal Salum had al vroeg geel gekregen en leek hard op weg naar een tweede prent, waarop bondscoach Emmanuel Amunike hem in bescherming nam en wisselde.

Na rust belandde Senegal vervolgens in veilige haven door een heerlijke goal van Krepin Diatta. De aanvaller van Club Brugge nam een afgeslagen corner ineens op zijn slof, zijn (getoucheerde) kanonskogel verdween schitterend achter Manula: 2-0. Daarmee is Senegal begonnen aan een reis die uiteindelijk de Afrika Cup-zege moet gaan opleveren. Keuzeheer Cissé kan, naast de al genoemde Mané, Sarr en Baldé, ook beschikken over spelers als Kalidou Koulibaly (Napoli), Moussa Wagué (talent van Barcelona), Idrissa Gueye (Everton) en M'Baye Niang (ook Rennes, net als Sarr).