Mané en co enorm minimalistisch: Senegal groepswinnaar met één goal

Senegal heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de knock-outfase van de Afrika Cup. In het spoor van de koploper plaatste Guinee zich als nummer twee, terwijl Malawi als nummer drie ook nog zeker niet uitgeschakeld is.

Malawi
Malawi
0 - 0
Senegal
Senegal

Met Sadio Mané als grote sterspeler voorin en ook een rol voor Villarreal-aanvaller Boulaye Dia in de voorhoede werd offensief het nodige verwacht van Senegal. Tot nu toe is het echter vooral de verdediging met onder anderen Kalidou Koulibaly (Napoli) en Abdou Diallo (Paris Saint-Germain). In de eerste wedstrijd werd met 1-0 gewonnen van Zimbabwe, daarna volgde een 0-0 gelijkspel tegen Guinee en tegen Malawi werd dinsdagavond opnieuw de nul gehouden.

Senegal had dat wel mede te danken aan de Kameroense arbitrage. Malawi leek een kwartier voor het einde een uitgelezen kans te krijgen om op voorsprong te komen. Na een overtreding van Bayern München-verdediger Bouna Sarr op Gomezgani Chirwa werd naar de stip gewezen. De VAR bekeek de situatie nog eens en de scheidsrechter werd vervolgens naar het scherm geroepen, waarna de arbiter besloot om toch geen strafschop toe te kennen voor de misser van Sarr.

Het bleef bij 0-0, een resultaat waar Senegal genoeg aan had om de groepsfase als poulewinnaar te eindigen. De ploeg van bondscoach Aliou Cissé heeft nu slechts één keer gescoord op weg naar de knock-outfase. Malawi gaat zeer waarschijnlijk als een van de beste nummers drie door naar de knock-outfase.

Zimbabwe
Zimbabwe
2 - 1
Guinee
Guinee

Zimbabwe had zijn eerste twee groepswedstrijden verloren, maar redde vlak voor het verlaten van het toernooi nog wel de eer. De hekkensluiter van Poule B kwam in de 26ste minuut al op voorsprong via Knowledge Musona en verdubbelde de marge vlak voor rust via Kudakwashe Mahachi. Via sterspeler Naby Keïta bracht Guinee vroeg in de tweede helft al de spanning terug (2-1), maar verder van de door de Liverpool-middenvelder gemaakte aansluitingstreffer kwam het elftal niet. Guinee heeft zich desondanks als nummer twee wel verzekerd van een plek in de play-offs.