Mancini verspeelt krediet met bliksemvertrek: 'Als geld het belangrijkste is...'

Reacties

Het plotselinge vertrek van Roberto Mancini bij de Italiaanse nationale ploeg domineert maandag de voorpagina's van de grote sportkranten. Die maken er geen geheim van wie de gedroomde nieuwe bondscoach is: Luciano Spalletti, de man die Napoli kampioen maakte.

Mancini verspeelt krediet met bliksemvertrek: 'Als geld het belangrijkste is...'
© Pro Shots

Spalletti wilde er eigenlijk een jaartje tussenuit na twee hectische jaren bij Napoli, maar de 64-jarige Italiaan liet in juni al doorschemeren een baan als bondscoach wel te zien zitten. Die kans komt nu sneller voorbij dan gedacht, want volgens verschillende Italiaanse media heeft bondsvoorzitter Gabriele Gravina direct contact opgenomen met Spalletti.

De voormalig trainer van onder meer Internazionale, AS Roma en Zenit Sint-Petersburg werd zondag al meteen genoemd als kandidaat, samen met de eveneens clubloze Antonio Conte. Hoewel Conte al eens als bondscoach werkte, geniet Spalletti nu de voorkeur. Een vrij man is hij echter niet, want officieel staat hij nog steeds onder contract bij Napoli.

Volgens de berichten in Italië zal de Italiaanse bond (FIGC) een afkoopsom van drie miljoen euro moeten neertellen, om Spalletti aan te kunnen stellen als bondscoach. Hijzelf zou een driejarig contract kunnen tekenen met een salaris van circa 4,5 miljoen euro. Dat is vergelijkbaar met het bedrag dat Mancini als bondscoach verdiende.

Waar Spalletti in eigen land veel krediet heeft na de eerste landstitel van Napoli sinds 1990, heeft Mancini veel goodwill verspeeld door zijn plotselinge afscheid. De oud-international zou FIGC-voorzitter Gravina vanaf zijn vakantie-adres op het Griekse eiland Mykonos midden in de nacht een email hebben gestuurd, waarin hij zijn ontslag indiende.

Saoedi-Arabië
Italiaanse media gisten naar de redenen achter dat besluit, maar inmiddels lijkt wel duidelijk waarom Mancini een maand voor het vervolg van de EK-kwalificatiereeks is gestopt: een lucratief aanbod om bondscoach van Saoedi-Arabië, waar hij in drie jaar 54 miljoen euro zou kunnen verdienen. En dat wordt de man die Italië naar EK-winst leidde, niet in dank afgenomen.

Ook oud-bondscoach Arrigo Sacchi nam met verbazing kennis van het plotselinge afscheid van Mancini. 'Ga toch weg, dat is toch niet mogelijk', zei de voormalig succestrainer van AC Milan in een eerste reactie tegen La Gazzetta dello Sport. 'We moeten weten wat hierachter zit. Als geld het belangrijkste wordt, is dat niet goed voor het voetbal.'

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
6
2
0
22-4
+18
20
2
Italië
8
4
2
2
16-9
+7
14
3
Oekraïne
8
4
2
2
11-8
+3
14
4
Noord-Macedonië
8
2
2
4
10-20
-10
8
5
Malta
8
0
0
8
2-20
-18
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Italië
Meer over Italië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.