Manchester United voorkwam spectaculaire terugkeer Mourinho bij Porto

Reacties

Manchester United zette op 23 mei 2016 Louis van Gaal op straat en presenteerde vier dagen later José Mourinho als de nieuwe hoofdtrainer. FC Porto-voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa beweert nu echter dat al heel ver daarvoor duidelijk was dat Van Gaal eruit zou vliegen en dat Mourinho hem zou opvolgen. Een tijdelijke terugkeer naar Porto zat er hierdoor niet in voor de oefenmeester.

Manchester United voorkwam spectaculaire terugkeer Mourinho bij Porto
© Pro Shots

Mourinho werd in december 2015 op straat gezet door Chelsea en United lijkt kort daarna direct toegehapt te hebben. Van Gaal had weliswaar nog een doorlopend contract op Old Trafford, maar de coach genoot allang niet meer het volledige vertrouwen van het bestuur. De kans om Mourinho aan te trekken was een kans die niet genegeerd mocht worden, zo vond de leiding. Achter de schermen werd er met de Portugees onderhandeld over een samenwerking en daar rolde een akkoord uit.

© Pro Shots

Van Gaal maakte het seizoen 2015/16 nog wel af. Mourinho wachtte hierdoor geduldig op het moment dat hij aan de slag kon gaan op Old Trafford en werd in deze periode benaderd door FC Porto, met de vraag of hij het seizoen wilde afmaken. De club waarmee Mourinho in 2004 de Champions League had gewonnen nam begin januari afscheid van Julen Lopetegui en was op zoek naar een interim-manager. Rui Barros nam de taken na het ontslag van Lopetegui tijdelijk over, maar Pinto da Costa wilde met een grotere naam voor de groep richting het einde van het seizoen.

© Pro Shots

Hij kwam uit bij Mourinho, zo vertelt de Porto-voorzitter op het YouTube-kanaal van de club. 'We zaten middenin het seizoen zonder trainer', blikt hij terug. 'Ik benaderde Mourinho, die al een contract had getekend bij Manchester United, maar pas het volgende seizoen zou beginnen. Ik vroeg hem of hij voor zijn verhuizing naar Manchester naar Porto wilde komen, om het seizoen af te maken. Het leek onmogelijk, maar niet voor hem. Hij zei 'ja'.'

United zag het plan van Mourinho echter niet zitten en stak een stokje voor een hernieuwde samenwerking tussen Porto en The Special One. 'United gaf geen toestemming, omdat het mogelijk zou zijn dat we elkaar zouden tegenkomen in een Europese competitie', beweert Pinto da Costa. 'Maar Mourinho was dus bereid om naar Porto te komen en ons te helpen. Dit is iets wat naar buiten is gekomen, maar het toont zijn liefde die hij voor deze club heeft.'

Na het slechte nieuws van United maakte Porto het seizoen 2015/16 af met José Peseiro, die werd opgevolgd door huidig Wolverhampton Wanderers-trainer Nuno Espírito Santo. Bij Porto staat sinds juni 2017 Sérgio Conceição voor de groep. Mourinho won in zijn eerste seizoen bij United het Community Shield, de League Cup en de Europa League, maar hierna werden de prestaties minder. De Portugees werd in december 2018 ontslagen en staat sinds november 2019 onder contract bij Tottenham Hotspur. Van Gaal heeft zijn trainersloopbaan inmiddels beëindigd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.