Manchester United neemt koppositie over van City

Manchester United heeft in de Premier League de koppositie overgenomen van Manchester City. United won in eigen huis van West Bromwich Albion, terwijl City op bezoek bij het Swansea City van Michel Vorm onderuit ging in de slotfase.

Manchester United – West Bromwich Albion 2-0De ploeg van manager Sir Alex Ferguson had op eigen veld 36 minuten nodig om de ban te breken. Na knap voorbereidend werk van Javier Hernández kon Wayne Rooney (foto) met een soepele voetbeweging de openingstreffer maken.

Na de rode kaart voor voormalig NEC-verdediger Jonas Olsson, hij kreeg in de 66ste minuut zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Hernández, nam United definitief afstand. Vijf minuten na het wegzenden van de Zweed werd een overtreding van Keith Andrews op Ashley Young bestraft met een strafschop. Rooney klaarde de klus en schoot United in veilige haven.

Na het affluiten kwam het goede nieuws voor United uit Wales, waar rivaal Manchester City onderuit ging. De voorsprong op de stadgenoot bedraagt nu een punt.

Swansea City – Manchester City 1-0Al na zes minuten kreeg Swansea een unieke gelegenheid de score te openen. Scott Sinclair schoot de strafschop veel te slap in, waardoor doelman Joe Hart redding kon brengen. De Engelse sluitpost was zelf betrokken bij het veroorzaken van de penalty. Wayne Routledge versierde bij het uitkomen van de Engelsman met een fopduik de strafschop.

City, dat met Nigel de Jong in de basis startte, kon ook in het vervolg Vorm niet passeren. In de slotfase gingen de Welshmen er zelfs nog vandoor met een zege. Routledge bediende invaller Luke Moore, die raak kopte. Dom balverlies van Stefan Savic had de trefzekere aanval ingeleid. In de ultieme slotfase zag Micah Richards zijn gelijkmaker nog afgekeurd worden vanwege buitenspel.

Door de nederlaag ziet City niet alleen de eeuwige rivaal voorbij komen, er komt ook een einde aan een fraaie reeks.

De voorbije vier wedstrijden werd er gewonnen door de ploeg van manager Roberto Mancini en hoefde de ploeg tevens geen treffers te incasseren. Daar kwam zondag een einde aan. Voor Vorm was het zijn elfde clean sheet. Met die prestatie hoeft hij in Engeland alleen zijn collega-doelman van zondag, Joe Hart, voor te laten met dertien wedstrijden zonder tegentreffers.

Overige uitslagNorwich City - Wigan Athletic 1-1 Foto: VI Images