Manchester United legt AZ na rust over de knie op Old Trafford

AZ heeft donderdag de Europa League-groepsfase in mineur afgesloten. De Alkmaarders hoopten met Manchester United te kunnen wedijveren om groepswinst, maar van een serieuze strijd was slechts één helft sprake. Na rust blies United de Alkmaarders omver.

Manchester United
4 - 0
AZ
AZ

AZ bood de Britten begin oktober uitstekend partij in Den Haag en baalde toen stiekem dat het slechts een punt had gepakt. Ook donderdag verschool de ploeg van trainer Arne Slot zich niet en zocht het gedurfd de weg naar voren. Yukinari Sugawara schoot in de vierde minuut al in de handen van doelman Sergio Romero - die tien jaar geleden nog kampioen werd met AZ - en ook Oussama Idrissi vond de Argentijn op zijn weg. Gelegenheidsspits Dani de Wit gleed op zijn beurt de bal over na een voorzet van Jonas Svensson.

United zette er een paar kansen tegenover: Andreas Pereira stuitte na een solo-actie op Marco Bizot, Juan Mata produceerde een enorme afzwaaier en Axel Tuanzebe kopte in Bizots handen. Mata was één van de grote namen die aan de aftrap stond in een wedstrijd waarin voor United alleen de koppositie nog op het spel stond. Manager Ole Gunnar Solskjaer ruimde naast Mata ook plaats in voor Harry Maguire en Anthony Martial en liet bovendien Nemanja Matic weer eens minuten maken.

AZ liet zich niet onbetuigd, maar kwam vroeg in de tweede helft toch op achterstand. Pereira hield nabij de cornervlag twee man bezig en gaf over aan Mata, die op zijn beurt de combinatie aanging met Matic. Daarna zette de Spanjaard laag voor het doel voor, waarna Ashley Young vanuit een lastige hoek de bal knap in het dak van het doel schoot.

Trainer Arne Slot incasseerde zijn grootste nederlaag als trainer van AZ.

Alsof United dat doelpunt nodig had om los te komen, stond het luttele minuten later al 2-0. Fredrik Midtsjø ging achterin aan de wandel met de bal en verspeelde die aan Mason Greenwood, die zich niet bedacht en met succes uithaalde richting de verre hoek. Daarna ging het van kwaad tot erger, te beginnen met een strafschop. Jordy Clasie zette zijn been voor dat van Greenwood en zag hoe de bal op de stip werd gelegd. Mata klopte Bizot in de hoek en brak het laatste restje Alkmaars verzet.

AZ had moeite de controle terug te vinden en liep tegen een stevige nederlaag aan, die op basis van het spel in de eerste helft redelijk geflatteerd uitviel. Greenwood maakte met een laag schot in de hoek zijn tweede van de avond en bezorgde het publiek zo een prettige afsluiter in de groepsfase. AZ verweerde zich nog met een poging van Calvin Stengs, maar Romero tikte diens schot over. De Alkmaarders moeten nu de koude douche in Engeland van zich af zien te schudden en zich voorbereiden op de confrontatie met Ajax op zondag.

Partizan Belgrado
4 - 1
Astana
Astana

Gegeven de kennis dat het er allemaal niet meer toe deed maakte Partizan er een fraaie laatste Europese avond van in Belgrado. In de vierde minuut sloeg Seydouba Soumah al toe: de Guinees stuitte met zijn eerste schot nog op doelman Nenad Erić, maar sloeg in de rebound wel toe. Twintig minuten later was de score al opgevoerd naar 3-0: eerst schoof Umar Sadiq eenvoudig binnen op aangeven van Zoran Tosic en daarna joeg Takuma Asano de bal hard in de hoek.

FC Astana, voor wie de overwinning van twee weken geleden op Manchester United een spaarzaam hoogtepunt is gebleken, is nu helemaal klaar met het seizoen. De eigen competitie eindigde vorige maand al met de landstitel en in Europa zit het avontuur er nu op. Partizan heeft nog een derde deel van de competitie voor de boeg en kan zich gaan richten op de titelstrijd.