Manchester City schrijft historie met titel: unieke suprematie in Engeland

Reacties

Manchester City heeft zich op de slotdag van de Premier League voor de vierde keer op rij gekroond tot kampioen van Engeland. In eigen huis rekende het na een bliksemstart af met West Ham United, waardoor het historie schrijft. 

Manchester City schrijft historie met titel: unieke suprematie in Engeland
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
3 - 1
West Ham United
West Ham United

Driemaal eerder werd Manchester City deze eeuw kampioen op de slotdag van de Premier League. In 2012 (tegen Queens Park Rangers) en 2022 (tegen Aston Villa) had het vanwege een achterstand een krankzinnige ontsnapping nodig voor de titel.

Zo ver wilden The Citizens het ditmaal niet laten komen. Phil Foden, die dit seizoen Manchester City in verschillende grote wedstrijden bij de hand nam en gekozen werd tot speler van het jaar in de Premier League, maakte na tachtig tellen vanaf buiten het zestienmetergebied al het openingsdoelpunt. Het was de zesde goal van buiten het strafschopgebied dit seizoen: nooit deed een speler van City dat vaker.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Foden verdubbelde na ruim twintig minuten de score namens de bezoekers, waardoor de champagne al voorzichtig ontkurkt kon worden. Het was dat Erling Haaland, die ondanks zijn krankzinnige doelpuntenproductie in grote wedstrijden juist nog weleens niet thuis gaf dit seizoen, een niet te missen kans toch naast het doel werkte, anders was het helemaal niet meer spannend geworden.

En dat werd het toch nog even, want op slag van rust zorgde Mohammed Kudus met een fraaie omhaal voor het aansluitingsdoelpunt. Daardoor lag er in het tweede bedrijf plots wat meer druk op de formatie van Guardiola, die wel op jacht ging naar de derde goal, maar dat voorzichtiger deed. Na een uur voetballen kwam de bal met enig fortuin bij Rodri, die met een lage schuiver het stadion liet zuchten van opluchting. Daarmee was het duel alsnog definitief gespeeld en vierden de fans in het stadion al massaal feest.

Door de vierde landstitel op rij, de zesde in de laatste zeven seizoenen, is Manchester City bezig aan een enorme suprematie in Engeland. Nog nooit werd een ploeg vier seizoenen op rij landskampioen: een meer dan unieke prestatie van Guardiola met zijn elftal. De laatste jaren had het bovendien gemiddeld bijna negentig (!) punten per seizoen.

De cijfers van de Catalaanse coach in dienst van Manchester blijven zodoende krankzinnig, zeker ook gezien wederom het hoge puntenaantal van zijn elftal. De laatste negen wedstrijden in de Premier League werden gewonnen, dit kalenderjaar verloor het niet. Arsenal had wellicht meer verdiend dan de tweede plaats, maar Manchester City niets minder dan deze titel.

Arsenal
Arsenal
2 - 1
Everton
Everton

Onder een oorverdovend lawaai van de eigen supporters gingen de Arsenal-spelers halverwege de kleedkamers in. Nee, The Gunners stonden nog niet voor, terwijl het wel moest winnen. En nee, Manchester City stevende nog niet af op puntenverlies. Maar vlak voor de pauze waren de Arsenal-fans weer vervuld met hoop.

Takehiro Tomiyasu had namens het Saka-loze Arsenal met een knappe schuiver in de verre hoek de rake vrije trap van Idrissa Gueye ongedaan gemaakt en in Manchester kwam Kudus met een heerlijke omhaal. In het tweede bedrijf hoopte Arsenal derhalve snel te scoren en de druk op te voeren op City, maar dat lukte niet.

Pas nadat Jurriën Timber zijn rentree maakte na zijn zware blessure, kreeg Arsenal grote kansen. Martin Ødegaard zag zijn inzet op de doellijn geblokkeerd worden en Emile Smith Rowe raakte de lat. Pas vlak voor tijd schoot Kai Havertz van dicht bij alsnog raak na een fout in de opbouw bij Everton. De zege was niet genoeg om een plek te stijgen op de ranglijst.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Net als vorig seizoen moet pupil Arteta genoegen nemen met de tweede plaats achter zijn leermeester Guardiola. Arsenal hijgde echter wel nog harder in de nek van Manchester City dan vorig seizoen en hoopt nog altijd vurig de laatste stap wél eens te zetten.

Wat daarvoor nodig is? Arsenal verloor van alle wedstrijden tegen de topzes dit seizoen alleen van Aston Villa, haalde na het laatste kampioensseizoen (2003/04) het hoogste puntenaantal ooit en was behalve een kleine inzinking in december ontzettend stabiel. De achterhoede was cijfermatig zelfs de beste van heel de Premier League.

Desondanks moet Arteta wederom zijn meerdere erkennen in zijn leermeester, maar de manier waarop zijn Arsenal elk seizoen blijft groeien, biedt The Gunners wel degelijk perspectief. Dat zal de pijn van het mislopen van deze titel niet wegnemen, maar als de Spaanse oefenmeester blijft doorbouwen, kan een volgende hoofdprijs na de FA Cup en twee Community Shields niet uitblijven.

Premier League

Stand Premier League 2023/2024

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
28
7
3
96-34
+62
91
2
Arsenal
38
28
5
5
91-29
+62
89
3
Liverpool
38
24
10
4
86-41
+45
82
4
Aston Villa
38
20
8
10
76-61
+15
68
* Actueel tot en met 27 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.