Dankzij een knappe comeback heeft Manchester City ten koste van RB Leipzig voor de vijfde keer op rij gewonnen in deze groepsfase van de Champions League. De club van Xavi Simons dreef de titelhouder tot het uiterste.

Manchester City
3 - 2
RB Leipzig
RB Leipzig

RB Leipzig begon geweldig in het Etihad Stadium, met dank aan twee voormalige spelers uit de Eredivisie. Janis Blaswich speelde de bal diep en de lange pass van de ex-doelman van Heracles Almelo werd verkeerd ingeschat achterin bij Manchester City. Manuel Akanji zat mis en Loïs Openda ging er vandoor. De aanvaller die tussen 2020 en 2022 voor Vitesse speelde, bleef rustig oog in oog met doelman Stefan Ortega. De Belg schoof de bal met links in de verre hoek, om zo voor de verrassende 0-1 te zorgen.

City was met twaalf punten uit de eerste vier wedstrijden al zeker van overwintering in de Champions League. Desondanks startte sterspeler Erling Haaland gewoon tegen Leipzig, dat ook al verzekerd was van een eindklassering in de toptwee van Groep G. De Noor had zijn vizier bij diverse mogelijkheden niet op scherp staan in de eerste helft. Dat kon niet gezegd worden van Openda. De snelle spits werd in de 33ste minuut gelanceerd door Xavi Simons. Met een lichaamsschijnbeweging stuurde Openda rond de middenlijn Rúben Dias het bos in. In het strafschopgebied speelde hij Josko Gvardiol ook nog uit, waarna hij de bal koeltjes in de korte hoek schoot: 0-2.

Uit onvrede voerde Pep Guardiola vroeg in de tweede helft drie wissels door. Nathan Aké kwam binnen de lijnen, net als dribbelkoning Jérémy Doku en wereldkampioen Julian Álvarez. Nog voordat de twee laatstgenoemden goed en wel op het veld stonden, was het al raak. Phil Foden gaf de bal fraai met buitenkant links mee aan de loerende Haaland. De spits plaatste de bal voorbij Blaswich in de verre hoek: 1-2. Een kwartier na zijn fraaie assist toonde Foden opnieuw zijn klasse. De Engels international handelde snel toen hij werd ingespeeld door Gvardiol. De lichtvoetige Foden was niet meer af te stoppen en klopte Blaswich: 2-2.

De ommekeer werd door een invaller compleet gemaakt en ook bij het derde doelpunt van The Citizens had Foden een grote rol. Álvarez kroonde zich uit een teruggetrokken voorzet van de linkspoot tot matchwinner. Het was een ronduit zuur einde van een onvergetelijke Europese avond voor Leipzig, waar met name Openda zich dus in de kijker speelde. Simons ging in de 75ste minuut met fysieke klachten naar de kant.

BSC Young Boys
2 - 0
Rode Ster Belgrado

Young Boys tegen Rode Ster Belgrado mocht gezien worden als een rechtstreeks gevecht om de derde plaats en dus een ticket voor de knock-outfase van de Europa League. De ploegen speelden begin oktober in Servië nog gelijk, maar bij de tweede ontmoeting waren de Zwitsers duidelijk sterker. Onder toeziend oog van scheidsrechter Danny Makkelie werd Young Boys in het zadel geholpen door Rode Ster. De zeventienjarige Kosta Nedeljkovic kreeg de bal bij een corner via doelman Omri Glazer van dichtbij tegen zich aan en maakte een eigen doelpunt (1-0).

De thuisploeg sloeg in de 29ste minuut opnieuw toe uit een corner. Bij de hoekschop kwam de bal uiteindelijk bij Lewin Blum, wiens niet al te harde schot niet gekeerd kon worden door Glazer: 2-0. Rode Ster had daar geen antwoord meer op en verspeelde in Bern zo zijn laatste kansen op overwintering in Europa.