Man Utd in zetel voor titel na winst Tottenham op City

De titelstrijd in Engeland lijkt definitief beslist, aangezien Manchester City op bezoek bij Tottenham Hotspur voor de vijfde keer dit seizoen onderuit ging (3-1). Daardoor kan Manchester United maandag, bij een overwinning op Aston Villa, de landstitel voor zich opeisen.

Tottenham leek onbedreigd op weg naar een klassering bij de eerste vier, maar slechts twee van de laatste vier competitieduels werden gewonnen. De ploeg van manager André Villas-Boas dreigt daardoor voor het derde seizoen op rij plaatsing voor de Champions League mis te lopen. Het thuisduel met Man City was cruciaal en de Spurs kregen goed nieuws uit de ziekenboeg.

Gareth Bale bleek tijdig fit voor het treffen met de regerend kampioen, terwijl ook Jermain Defoe weer op de bank kon beginnen. Beiden speelden een hoofdrol op White Hart Lane, waar de thuisclub al na vijf minuten op achterstand kwam door een doelpunt van Samir Nasri. De Fransman profiteerde van een uitstekende actie van James Milner en kon vrijstaand binnen schieten.

De zeventig minuten die volgden op de goal van Nasri leverden weinig spektakel op. Namens Tottenham stuitte Kyle Walker op Joe Hart, terwijl Edin Dzeko, Nasri en Matija Nastasic de bezoekers op een 2-0 voorsprong hadden kunnen zetten. Hugo Lloris behoedde de thuisclub echter voor een grotere achterstand, waarna Tottenham in het laatste kwartier voor de ommekeer zorgde. In de 75ste minuut gaf Bale met buitenkant links voor en in de rug van Vincent Kompany kon Clint Dempsey volledig vrij de gelijkmaker tegen de touwen schieten. Vier minuten later zorgde invaller Defoe zelfs voor de voorsprong. Na een prima individuele actie krulde de aanvaller de bal voorbij Hart, die drie minuten daarna opnieuw werd geklopt. Dit keer door Bale, met een heerlijke stift.

City kwam de klap van drie doelpunten in een tijdsbestek van zes minuten en twintig seconden niet meer te boven, al was de ploeg van manager Roberto Mancini nog wel gevaarlijk met een vrije trap van Aleksandar Kolarov. De wedstrijd eindigde in een 3-1 zege voor Tottenham, dat daardoor nu nog 61 punten heeft uit 33 wedstrijden. De achterstand op nummer drie Arsenal bedraagt twee punten, maar de Spurs hebben een wedstrijd minder gespeeld.

United kan door de nederlaag van stadgenoot City maandag kampioen worden tijdens het thuisduel met Aston Villa. De ploeg van manager Alex Ferguson heeft nu dertien punten voorsprong op de nummer twee en kan bij een zege niet meer achterhaald worden.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.