Manchester United heeft de lastige uitwedstrijd tegen Everton gewonnen. De knappe zege op Goodison Park moet Ole Gunnar Solskjaer weer wat meer lucht geven in de Premier League.

Everton
Everton
1 - 3
Manchester United

De druk op de United-manager nam deze week opnieuw toe na de pijnlijke nederlaag bij Istanbul Basaksehir in de Champions League. Ten opzichte van dat duel voerde Solskjaer een aantal wijzigingen door en Donny van de Beek was een van de slachtoffers. De ex-Ajacied werd opnieuw gepasseerd voor een Premier League-wedstrijd, waardoor hij na acht speelrondes nog altijd wacht op zijn basisdebuut in de competitie. De keuzes van Solskjaer pakten wel goed uit, want met Fred en Scott McTominay als twee controleurs achter Bruno Fernandes lukte het de Portugees te floreren.

United kwam in Liverpool nog wel op achterstand. Dat gebeurde via Bernard, de vervanger van de nog altijd geschorste Richarlison. De linksbuiten stond op de goede plek na doorkoppen van Dominic Calvert-Lewin en klopte David de Gea met een laag schot in de korte hoek. Het was aanvallend een van de weinige goede momenten in de eerste helft van Everton, dat zijn laatste twee competitiewedstrijden al had verloren na de zo sterke seizoenstart. Na ruim twintig minuten ging het zaterdag voor de ploeg van Carlo Ancelotti opnieuw mis.

Bij een voorzet van Luke Shaw dook Fernandes op het juiste moment precies op de juiste plek op. De aanvallende middenvelder kopte de bal overtuigend voorbij Jordan Pickford, die in de 32ste minuut opnieuw geklopt werd. Wederom was Fernandes daar direct bij betrokken. De sterspeler ontving de bal op de rand van het strafschopgebied van Marcus Rashford en probeerde de Engelsman te bedienen met een lepe voorzet. Pickford verkeek zich bij de situatie, waarbij Rashford ondanks een poging te koppen de bal niet raakte en de voorzet van Fernandes zo binnenviel bij de tweede paal: 1-2.

Na rust probeerde United de wedstrijd te controleren en bij vlagen het tempo eruit te halen. Solskjaer had daarbij Van de Beek lange tijd weer niet nodig. Met Fred, McTominay en Fernandes was het middenveld in balans, zo oordeelde de Noor. Het lukte McTominay en Fred ook goed om James Rodríguez en Dominic Calvert-Lewin uit het spel te houden, de blikvangers van Everton konden hun stempel maar niet op de wedstrijd drukken. Bij een uitbraak liet Rashford een grote kans op de 1-3 liggen. De aanvaller werd vrij voor de keeper gezet en stuitte oog in oog met Pickford op de goalie.

Die misser brak United niet meer op. De bezoekers bleven in de slotfase overeind. Het opvallendste in die slotfase was vanuit Nederlands perspectief dat Van de Beek zelfs niet meer als invaller binnen de lijnen kwam, in tegenstelling tot Pogba. Ook Edinson Cavani viel in en hij bepaalde de eindstand in de 95ste minuut op 1-3, op aangeven van Fernandes. De Portugees vertolkte zo met twee goals en een assist de absolute hoofdrol bij de o zo belangrijke zege voor Solskjaer, die met United weer omhoog kan kijken.