Man Utd en Van Gaal met zege op zak richting FA Cup-finale

Reacties

Manchester United heeft het laatste competitieduel winnend afgesloten. Het thuisduel met AFC Bournemouth werd zondag in allerijl afgelast vanwege een verdacht pakketje, maar dinsdagavond werd er op Old Trafford wél gespeeld. Manager Louis van Gaal zag zijn ploeg met 3-1 winnen.

Man Utd en Van Gaal met zege op zak richting FA Cup-finale

Het verdachte pakketje, een nepbom die nota bene bij een oefening was achtergelaten, zorgde ervoor dat Van Gaal en zijn ploeg het Premier League-seizoen dinsdag mochten besluiten. Hoewel Van Gaal zaterdag in de FA Cup-finale tegen Crystal Palace moet aantreden, stuurde de hevig bekritiseerde Nederlandse coach toch geen B-ploeg het veld in. Daley Blind startte in de basis en Memphis Depay moest genoegen nemen met een reserverol.

United startte het duel met Bournemouth, dat zich knap handhaafde als nummer zestien, in de wetenschap dat een Champions League-plaatsing al schier onmogelijk was. Er was immers alleen nog een theoretische kans om vierde te worden, want pas bij een zege met minimaal negentien goals verschil zou stadgenoot en aartsrivaal Manchester City van de vierde stek gestoten worden.

Veel lege plekken op Old Trafford vanavond. Helemaal links is te zien hoe enkele jonge mascottes in het blauw het veld moesten betreden vanwege een commerciële actie.
Veel lege plekken op Old Trafford vanavond. Helemaal links is te zien hoe enkele jonge mascottes in het blauw het veld moesten betreden vanwege een commerciële actie.

Dat ridicule scenario schetste het seizoen van United. Met 46 goals tot vandaag had de ploeg van Van Gaal immers schrikbarend weinig gescoord. In de eerste 41 minuten werd die lijn doorgetrokken. Pas na een half uur viel de eerste (halve) mogelijkheid te noteren toen Michael Carrick net niet bij een vrije trap van Wayne Rooney kon.

Rooney
Old Trafford schrok daarom ook wakker toen het in de 42ste minuut wel ineens 1-0 stond. De goal was er één zoals Van Gaal ze ongetwijfeld graag uittekent. Een aanval begon bij Rooney en na een versnelling van Anthony Martial, die er een één-twee met Juan Mata uitgooide, stapte de in de Engelse EK-voorselectie opgenomen Marcus Rashford handig over de bal heen en kon de naar voren geslopen Rooney van dichtbij afronden: 1-0. Het was voor de geblokte aanvaller zijn honderdste Premier League-goal op Old Trafford.

In de tweede helft kreeg United een stuk meer kansen. Mata had een penalty moeten krijgen toen Steve Cooke hem naar de grond werkte, Carrick had kort daarna pech toen de lat een goal van hem in de weg stond en een ziedende knal van Antonio Valencia werd door doelman Adam Federici uit het Bournemouth-doel gehouden. Uiteindelijk was het de dit seizoen doorgebroken Rashford die voor de 2-0 tekende. Hij schoot knap tegendraads raak na terugleggen van Valencia. Met invaller Memphis in het veld bekroonde Rooney vervolgens zijn sublieme optreden. Uit zijn prachtpass kon Ashley Young met de nodige moeite de marge naar drie tillen. Dit Premier League-seizoen werd vervolgens besloten met een ongelukkige eigen goal van Chris Smalling: 3-1.

Europa League
Zodoende gaat Van Gaal met een zege toeleven naar de FA Cup-finale van zaterdag. Of het winnen van zijn eerste hoofdprijs bij de Engelse recordkampioen hem in het zadel kan houden, is maar de vraag. Omdat United als vijfde eindigt, moet de trotste Engelse grootmacht het volgend seizoen met Europa League-voetbal (plaatsing voor de groepsfase is nu een feit) doen in plaats van de lucratieve Champions League. Er wordt zodoende veel gespeculeerd over de toekomst van Van Gaal.

Collega-trainer Ronald Koeman zal hopen dat Manchester zaterdag Palace verslaat. Als dat gebeurt neemt Southampton immers het Europa League-ticket van United over. Het voorronde-ticket van de ploeg van Koeman schuift dan vervolgens door naar nummer zeven West Ham United.

Bekijk hier ons liveverslag van de wedstrijd: 'De Gea loopt Golden Glove mis door laat eigen doelpunt'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.