Man City blijft in shock achter bij verrassende derbyzege Man Utd

Reacties

Manchester United heeft voor een flinke stunt gezorgd door te winnen bij Manchester City. Door de nederlaag in de derby van zaterdagavond is de achterstand van The Citizens op Premier League-koploper Liverpool ogenschijnlijk onoverbrugbaar geworden.

Man City blijft in shock achter bij verrassende derbyzege Man Utd
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
1 - 2
Manchester United
Manchester United

Opvallend bij het Manchester United van Ole Gunnar Solskjaer is dat de ploeg juist vaak moeite heeft om gevaarlijk te worden tegen mindere tegenstanders. Dan ontbreekt het in kleine ruimtes aan creativiteit vanaf het middenveld. In duels zoals die met City zijn de ruimtes groter en komen aanvallers Anthony Martial en Marcus Rashford met hun snelheid veel beter tot hun recht. Dat was al het geval bij de 2-1 overwinning op Tottenham Hotspur, afgelopen woensdag, en zaterdag kon United in het eerste halfuur aanvallend ook prima mee met de ploeg van Pep Guardiola.

Met name Angeliño had het lastig bij City. De voormalig verdediger van PSV positioneerde zich vaak onhandig en zat vrijwel continu mis in de duels met Daniel James. Laatstgenoemde zorgde met een gevaarlijke voorzet voor een van de eerste gevaarlijke momenten, maar bereikte Martial net niet. Bij een volgend moment in het zestienmetergebied van City was United wél succesvol. Rashford dribbelde vanaf links naar binnen en werd naar de grond gewerkt door Bernardo Silva, die zijn schouderduw verkeerd timede. Scheidsrechter Anthony Taylor gaf in eerste instantie geen strafschop, maar werd teruggefloten door de VAR. Rashford bleef vanaf elf meter erg rustig en stuurde Ederson de verkeerde hoek in: 0-1.

United hield daarna vast aan zijn speelplan. Natuurlijk had City het initiatief, maar de bezoekers speelden ook regelmatig goed onder de druk uit. Scott McTominay en Fred maakten Kevin De Bruyne en David Silva het leven zuur en achterin waren de problemen bij de thuisploeg helemaal groot. Met name Añgelino zakte door het ijs, ook bij de 0-2. Martial en James kregen veel ruimte om te combineren, Angeliño liet tot frustratie van Ederson de weg naar de korte hoek open en Martial schoot raak.

Het was voor het eerst sinds november 2015 dat City bij een thuiswedstrijd in de Premier League na een halfuur met 0-2 achter stond. De gevallen titelkandidaat zette aan en kreeg in de slotfase van de eerste helft ook nog een flink aantal kansen op de aansluitingstreffer. Daarbij deed het gemis van de geblesseerde Sergio Agüero zich voelen. Gabriel Jesus miste een grote kopkans uit een perfecte voorzet van De Bruyne en David Silva kon bij een volgende voorzet van de Belg ook niet afwerken. De frustratie was nog het grootst toen vlak voor rust de bal tegen de arm van Fred kwam bij een voorzet van Kyle Walker. De Braziliaan gleed naar de grond en had zijn arm in een natuurlijke houding. Zowel scheidsrechter Taylor als de VAR vond het geen strafschop, tot onbegrip van Pep Guardiola.

City-spelers doen hun beklag na het niet krijgen van een strafschop na hands van Fred.
© Pro Shots
City-spelers doen hun beklag na het niet krijgen van een strafschop na hands van Fred.

De frustratie bij Guardiola nam zienderogen toe. Zijn ploeg had veel balbezit, maar haalde niet zijn gebruikelijke niveau als het gaat om creativiteit en combinaties in en rond het zestienmetergebied. Met wissels werd geprobeerd voor de ommekeer te zorgen. Nicolás Otamendi viel in voor John Stones en Riyad Mahrez kwam voor Bernardo Silva. Het veranderde weinig aan het spelbeeld. United probeerde de ruimtes klein te houden en deed dat uitstekend. Bij het vertragen van het spel zochten de bezoekers de grens op en af en toe werd daar overheen gegaan. Zo kwam Andreas Pereira goed weg met geel voor het neertrappen van Raheem Sterling.

Het spelbeeld werd zo eenzijdig, dat City in de tweede helft meer dan 75 procent balbezit had. Als de United-defensie dan eens uit balans werd gebracht, ontbrak het vaak aan een goede laatste pass. Zo was de voorzet van Mahrez net te hard toen Sterling enorm vrij stond om in te koppen. Pas in de 85ste minuut viel de bal eindelijk goed voor City. Otamendi kopte van dichtbij raak uit een corner, waarbij het de vraag was waarom De Gea besloot niet uit te komen. Kritiek veegde de Spanjaard vrijwel direct na de 1-2 van tafel met een fenomenale reflex bij een schot van Mahrez.

Het slotoffensief van City leverde niets meer op. United boekt een tweede indrukwekkende zege op rij en is naar plek vijf geklommen, voorbij het Tottenham Hotspur van José Mourinho. City zakt als nummer drie weg. De achterstand op Liverpool is na zestien speelrondes veertien punten.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.