Malaise zielloos PSV houdt aan tegen Willem II

PSV heeft op bezoek bij Willem II opnieuw averij opgelopen in de titelstrijd. Het 0-0 gelijkspel in Tilburg betekende alweer het zesde puntenverlies van het Eredivisie-seizoen voor de Eindhovenaren. Typerend voor de malaise is dat de doelpuntloze reeks van Luuk de Jong opliep tot 855 minuten.

De matige vorm van PSV in thuiswedstrijden had tot dusver geen vat op de uitstekende prestaties op vreemde bodem. De landskampioen kon met een overwinning op Willem II zelfs een reeks van het gouden Ajax van de jaren negentig evenaren, maar speelde in een te laag tempo en met te weinig bezieling om de ploeg van trainer Erwin van de Looi serieus aan het wankelen te brengen. Dat gaf de Tricolores uitzicht op een goed resultaat.

Zaterdagavond zat er misschien zelfs meer in dan het 2-2 gelijkspel van vorig seizoen, maar de onder de lat teruggekeerde Jeroen Zoet werd maar zelden echt aan het werk gezet. Voor rust kwam de PSV-doelman goed weg toen hij op de rand van het strafschopgebied een overtreding leek te begaan op Jordy Croux. Na rust onderscheidde Zoet zich in positieve zin door een fraai afstandsschot van Thom Haye over zijn doel te tikken.

Nicolas Isimat-Mirin ziet hoe Fran Sol er niet in slaagt doelman Jeroen Zoet in de problemen te brengen.

Dat Willem II het Eindhovense doel pas na 54 minuten voor het eerst serieus onder vuur nam, is typerend voor het gebrek aan stootkracht van de Tilburgers. De vorige zes thuisduels van de nummer zeventien van de Eredivisie leverden slechts vier goals op. Het zijn er evenveel als PSV in het Philips Stadion maakte. Buitenshuis is de ploeg van trainer Philllip Cocu met zestien treffers juist opvallend productief, maar daar was zaterdagavond weinig van te merken.

Met name Luuk de Jong kreeg voldoende mogelijkheden om PSV aan zijn derde zege in de laatste vier duels te helpen. In de eerste helft misten de kopballen van de 26-jarige spits echter kracht. Een kwartier voor tijd was de moeizaam scorende De Jong dichter bij de openinggoal, maar verdween zijn inzet net naast het doel van Kostas Lamprou. Schoten van Gastón Pereiro, Luciano Narsingh en Oleksandr Zinchenko misten het venijn om de Griekse goalie problemen te bezorgen.

Ook de entree van Jetro Willems (als vervanger van de geblesseerde Joshua Brenet), Steven Bergwijn en Davy Pröpper bood PSV geen soelaas. Bergwijn zorgde in het laatste kwartier weliswaar voor nieuw elan, maar vier dagen voor het Champions League-bezoek aan Atlético Madrid had het spel van de bezoekers te weinig vuur om nieuw puntenverlies te voorkomen. Ajax en Feyenoord kunnen zondag verder weglopen van de nummer drie van de Eredivisie.