Makkelie fluit halve finale, Kuipers lijkt finale te krijgen

Reacties

Het gonsde zondag al van de geruchten dat de twee Nederlandse scheidsrechters op het EK tot op het laatst in het toernooi zouden blijven. De aanstelling van Danny Makkelie voor de halve finale tussen Engeland en Denemarken is inmiddels door de UEFA bevestigd. Wie de finale gaat fluiten wordt later deze week officieel bekendgemaakt, maar de voortekenen zijn gunstig voor Björn Kuipers.

Makkelie fluit halve finale, Kuipers lijkt finale te krijgen
Engeland
Engeland
nv
2 - 1
Denemarken
Denemarken

Voor Makkelie is het de tweede keer dit EK dat hij op Wembley een wedstrijd van de Engelse ploeg leidt. In de achtste finale floot de scheidsrechter de kraker tussen Engeland en Duitsland. Het wordt zijn vierde EK-wedstrijd, een bijzonder aantal voor een op een eindtoernooi debuterende arbiter. Makkelie had de openingswedstrijd Italië-Turkije al toegewezen gekregen en werd aangesteld voor de groepswedstrijd Rusland-Finland. Hessel Steegstra en Jan de Vries zijn uiteraard weer de assistenten van Makkelie, Pol van Boekel is de VAR tijdens de halve finale. Het Nederlandse team krijgt vanuit Roemenië gezelschap, Ovidiu Hategan is vierde official. 

Kuipers
Mocht Kuipers inderdaad de scheidsrechter zijn die de finale mag fluiten dan wordt het ook voor hem zijn vierde duel op dit toernooi. De Oldenzaler kwam eerder in actie bij Denemarken-België, Spanje-Slowakije en afgelopen weekend bij de kwartfinale tussen Denemarken en Tsjechië. Tijdens dat duel leek Team Kuipers de mist in te gaan bij de snelle openingstreffer van de Denen. De gegeven hoekschop waaruit de goal viel leek geen hoekschop, maar de beelden achteraf bewezen toch het gelijk van assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra.

Het succes van de Nederlandse arbiters is ook het succes van de Nederlandse VAR-ren. Pol van Boekel en Kevin Blom ondersteunen hun landgenoten en zullen dat ook in de slotfase van het toernooi doen. Hun optredens zijn nagenoeg foutloos geweest. De Nederlandse arbitrage profiteert op deze manier overigens optimaal van de vroege uitschakeling van het Nederlands elftal.

Finale
Dat Kuipers de finale gaat fluiten lijkt nu voor de hand te liggen. De UEFA bedeelde Felix Brych en Danny Makkelie een halve finale toe en twee andere kanshebbers zijn niet meer in het toernooi. Dat de Duitser na zijn warrige optreden in de achtste finale bij Portugal-België nog een kwartfinale en een halve finale kreeg, was opmerkelijk. Het lijkt ook de achtergrond bij de opmerkingen die de Turkse pers maakte nadat bekend was geworden dat Cüneyt Çakir – net als eerder al de arbiters van de Europese finales van het voorbije seizoen Antonio Mateu Lahoz en Clément Turpin - naar huis was gestuurd. Çakir en de Engelsman Anthony Taylor behoorden volgens insiders ook tot de kanshebbers op een halve finale of finale. Het succes van de Engelse ploeg maakte Taylor kansloos.

De Turkse scheidsrechter zwaait – net als Kuipers en Brych overigens – internationaal af na dit toernooi. Çakir rekende op een afscheidsduel, de Turken reppen over een politiek spel. Een toelichting op die uitspraak bleef uit, maar het feit dat Cakir in de EK-kwalificatiereeks een cruciale fout ten koste van Slovenië maakte, werkt een Turkse complottheorie in de hand. Slovenië is immers het land van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Het complotdenken in Turkije doet niets af aan de prestaties van Makkelie en Kuipers. Onbesproken blijven in drie EK-wedstrijden leidt in het geval van Makkelie tot een halve finale. Kuipers moet nog even geduld hebben tot zijn aanwijzing definitief is. De champagne koud zetten, maar nog niet openen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.