Mahrez maakt nachtmerrie Troost-Ekong in extremis compleet

De eindstrijd van het toernooi om de Afrika Cup gaat komende vrijdag tussen Senegal en Algerije. Riyad Mahrez maakte zondag in de absolute slotfase van de halve finale tegen Nigeria het winnende doelpunt en maakte daarmee de nachtmerrie van William Troost-Ekong compleet.

Algerije
Algerije
2 - 1
Nigeria
Nigeria

De in Haarlem geboren Troost-Ekong was in de kwartfinale nog de held van Nigeria, toen hij vlak voor tijd het winnende doelpunt maakte tegen Zuid-Afrika (2-1). In de halve finale tegen Algerije scoorde hij opnieuw, maar nu in het voor hem verkeerde doel. Daarmee zette hij De Woestijnvossen in de veertigste minuut onbedoeld op voorsprong.

Algerije was voor het ongelukkige moment van Troost-Ekong al de meest gevaarlijke ploeg geweest. Baghdad Bounedjah faalde na een misser van de Nigeriaanse doelman Daniel Akpeyi voor een vrijwel leeg doel en Ramy Bensebaini kopte uit een vrije trap net over. Bounedjah verzuimde ook om een fout van Kenneth Omeruo (ex-ADO Den Haag) af te straffen.

Vijf minuten voor rust kwam Algerije zoals gezegd dan toch op voorsprong. Mahrez dolde Jamilu Collins en zijn voorzet viel via het lichaam van Troost-Ekong binnen. Nigeria stond zo voor een zware opgave in de tweede helft en had na de onderbreking wel meer balbezit. Dat resulteerde echter niet in noemenswaardige kansen. Algerije verdedigde geconcentreerd en gaf niets weg.

Pol van Boekel bood Nigeria de helpende hand. De Nederlandse arbiter volgde de wedstrijd als videoscheidsrechter en riep leidsman Bakary Papa Gassama naar het beeld, toen hij had geconstateerd dat Aissa Mandi na een schot vanuit de tweede lijn hands had gemaakt. Gassama vond het een penalty waard en zag Odion Ighalo de score terug in evenwicht brengen.

In het restant van de reguliere speeltijd kregen beide ploegen nog goede kansen en in blessuretijd schoot Ismaël Bennacer op de lat. De wedstrijd leek daardoor een verlenging te krijgen, maar in extremis viel alsnog de beslissing. Mahrez schoot vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap binnen en vrijwel direct hierna klonk het laatste eindsignaal.

Algerije staat dankzij de overwinning op Nigeria voor de derde keer in de historie in de finale van het Afrika Cup-toernooi. In 1980 verloren De Woestijnvossen de eindstrijd, maar tien jaar later pakten zij als gastland alsnog het goud. Senegal won de Afrika Cup nog nooit; in 2002 speelde het wel de finale, maar die werd verloren van Kameroen.