MacDonald scoort tegen Henry, Ola John weer op tribune

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Sherjill MacDonald heeft hoogstpersoonlijk gezorgd voor een knappe overwinning van Chicago Fire • Op bezoek bij het New York Red Bulls van onder meer Thierry Henry was de Nederlander verantwoordelijk voor de gehele doelpuntenproductie (0-2) • MacDonald scoorde na ruim een uur spelen de openingstreffer nadat hij de buitenspelval omzeilde • Ruim tien minuten voor tijd verdubbelde de Nederlander de score • Ook nu stond hij net geen buitenspel en kon hij koelbloedig afronden • In de Eastern League staat DC United nu derde, één punt voor op New York Red Bulls • • Benfica blijft ongeslagen in de Portugese competitie • In eigen huis werd met 2-1 gewonnen van Beira-Mar • De topclub had het in eerste instantie moeilijk tegen de hekkensluiter van Portugal • Al na vier minuten stonden de bezoekers op voorsprong dankzij Vincent Sasso • In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Benfica een strafschop, maar deze werd gemist door spits Rodrigo • Na rust stelde de ploeg echter orde op zaken • Doelpunten van Maximiliano Pereira en Rodrigo waren uiteindelijk genoeg voor de zege • Ola John was door trainer Jorge Jesus niet opgenomen in de wedstrijdselectie en zat op de tribune • Zondag kan FC Porto het gat van drie punten weer dichten • • Eidur Gudjohnsen heeft zijn debuut bij Cercle Brugge opgeluisterd met een doelpunt • De IJslander kwam er na ruim een uur spelen in en had slechts vijf minuten nodig om het net te vinden • Het bleek uiteindelijk niet genoeg om Zulte-Waregem te verslaan • De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-1 voor de huidige nummer twee van België • Gudjohnsen staat met zijn nieuwe werkgever troosteloos onderaan • Na tien duels werden er slechts vier punten gepakt • Zulte Waregem is voorlopig knap tweede • • Roman Bürki heeft namens Grasshoppers geen record kunnen breken • De doelman was dicht bij het Zwitserse record van de langst niet-gepasseerde doelman in de historie • Voorafgaande aan het duel met FC Thun had de goalie nog maar 142 minuten nodig om het record van vader Martin Bürki over te nemen • Tegen FC Thun moest Bürki echter na een half uur vissen na een goal van Renato Steffen • Grasshoppers won uiteindelijk wel met 2-3 en blijft koploper van Zwitserland • • Montpellier zakt steeds verder weg in Frankrijk • De regerend landskampioen verloor thuis van laagvlieger Evian en lijkt nu al een streep door de titelaspiraties te kunnen zetten • Het leek erop dat de thuisploeg zich kon gaan opmaken voor een mooie dag nadat een 0-1 achterstand werd weggepoetst • In het laatste half uur ging het echter mis • Bij een voorsprong van 2-1 kwam Evian na een uur gelijk dankzij Saber Khalifa • In de slotfase zorgde diezelfde Khalifa zelfs voor de 2-3 • Montpellier staat nu met slechts acht punten op een teleurstellende dertiende plek • • Galatasaray heeft punten gemorst bij middenmoter Eskisehirspor • De Turkse topclub kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel • Na een uur spelen brak Burak Yilmaz de ban voor Galatasaray door zijn ploeg op voorsprong te zetten • Lang leek het erop dat de club uit Istanbul de voorsprong vast wist te houden • Maar in de 89ste minuut kwam Eskisehirspor alsnog op gelijke hoogte dankzij Erkan Zengin • Galatasaray blijft koploper met veertien punten uit zeven duels • • Aras Özbiliz gaat met Kuban Krasnodar een uitstekende periode door • De ex-Ajacied won op bezoek bij Lokomotiv Moskou met een minimaal verschil (0-1) en zet de goede vorm van de afgelopen weken door • De enige goal van de wedstrijd werd na zeventig minuten spelen gemaakt door Gheorghe Bucur • Özbiliz werd in de blessuretijd gewisseld • Kuban Krasnodar staat nu na elf duels op negentien punten • Het bezet daarmee de vijfde plaats in de Russische competitie • Foto: VI Images