Maak kennis met de bijzondere keeper die Barcelona wil frustreren

Reacties

Barcelona neemt het woensdag in het toernooi om de Copa del Rey op tegen Linares Deportivo en staat in dit duel tegenover een bijzondere keeper. Brimah Razak zat twee maanden geleden nog zonder club, maar krijgt nu een nieuwe kans om de aandacht op zich te vestigen.

Maak kennis met de bijzondere keeper die Barcelona wil frustreren
Linares Deportivo
Linares Deportivo
1 - 2
Barcelona
Barcelona

Bij Luuk de Jong gaat er vermoedelijk wel een belletje rinkelen bij het horen van de naam Brimah Razak. De spits van Barcelona, die er woensdagavond vanwege een schorsing niet bij zal zijn, stond vandaag precies een jaar geleden nog tegenover de keeper van Linares. In dienst van Sevilla deed De Jong toen tot een kwartier voor tijd mee. Hij scoorde niet, maar Sevilla won wel: 0-2.

Nog voor de wedstrijd was begonnen, had Razak zijn plek in de spotlights al ingenomen. De Ghanees wist dat het bekerduel wat meer aandacht kreeg dan de gemiddelde competitiewedstrijd van Linares en verscheen op het veld met een vrij opvallende muts. Alsof er niets vreemds aan de hand was poseerde hij met zijn ploeggenoten voor de gebruikelijke elftalfoto.

Razak doet wel vaker opvallende dingen die niet veel met zijn kwaliteiten als keeper te maken hebben. Tijdens het laatste toernooi om de Afrika Cup was hij nog de eerste doelman van Ghana en voor iedere wedstrijd legde hij een Spiderman-poppetje in het doel. De superheld, een persoonlijke favoriet van het zoontje van Razak, moest de doelman extra geluk brengen. Ghana reikte tot de halve finale, maar ging daarin onderuit tegen Kameroen: 0-2.

Wie is deze Brimah Razak? De keeper begon zijn spelersloopbaan in Portugal en speelde het grootste gedeelte van zijn carrière in Spanje. In 2019 kwam hij bij Linares terecht en met Razak onder de lat promoveerden de Andalusiërs direct naar het derde niveau. In het afgelopen seizoen volgde bijna direct een volgende stijging, maar in de play-offs om promotie naar de Segunda División was SD Amorebieta met 1-2 te sterk. Linares bleef daardoor actief in de Segunda División B.

© Pro Shots

Zijn aflopende contract werd afgelopen zomer niet verlengd. Linares wilde best verder met Razak, maar er kon geen akkoord bereikt worden over een nieuwe verbintenis. De Ghanees kwam daardoor, niet voor het eerst in zijn loopbaan, zonder werk te zitten. 'Dat is waarom ik iedere maand probeer te sparen. Zodat ik ben voorbereid op dit soort situaties', zei Razak onlangs tegen SPORT.

In november kreeg de keeper een telefoontje van Linares, met de vraag of het mogelijk was om nog eens met elkaar om tafel te gaan zitten. Razak stemde in en kwam er dit keer wél uit met de Azulillos. 'Ik ben superpositief en kijk altijd vooruit', zegt Razak. 'In het leven kan je niet stilstaan: wat is gebeurd, is gebeurd. We kwamen in de zomer niet tot een overeenkomst, maar het was goed voor mij om even uit te rusten en mijn banden met mijn familie weer aan te halen. Uiteindelijk hebben karma en voetbal me teruggebracht naar Linares.'

Met de Spaanse derdeklasser staat Razak woensdagavond dus tegenover Barcelona, de club waar hij al zijn hele leven supporter van is. Graag had hij na afloop zijn shirtje geruild met Memphis Depay, vanwege de Ghanese roots van de Oranje-international, maar de spits is er door een blessure niet bij. 'Ik hoop nu op het shirt van Gerard Piqué. Voor mijn zoon, die ook centraal achterin speelt', aldus Razak. Maar eerst wil hij de Catalanen pijn doen. 'Natuurlijk hebben we bewondering en respect, maar bij Barcelona zitten ook maar gewoon mensen, net zoals bij ons. We staan straks met elf tegen elf tegenover elkaar en ik ga er gewoon zoveel mogelijk van genieten.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.