Lyon slaat aanval op tweede plek af ondanks enorme misser Memphis

Olympique Lyon heeft zich ondanks een enorme misser van Memphis Depay op knappe wijze terug geknokt van een 2-0 achterstand tegen directe concurrent Lille. Daardoor blijft de tweede plaats vooralsnog in het bezit van de ploeg waar ook Kenny Tete zaterdag in de basis begon. Door het puntenverlies van Lyon mag Paris Saint-Germain zich nu al winterkampioen van Frankrijk noemen.

Lille
Lille
2 - 2
Olympique Lyonnais

Lyon kon voorafgaand aan de kraker in Noord-Frankrijk terugkijken op een prima week met de derbyzege op Saint-Étienne en het 2-2 gelijkspel tegen Manchester City. Tegen Lille keek het na iets minder dan een half uur echter al tegen een 2-0 achterstand aan. De ervaren Loïc Rémy (ex-Chelsea) en de talentvolle Nicolas Pépé, die al in verband wordt gebracht met diverse topclubs, zetten de thuisploeg op het spoor van de eerste competitiezege sinds eind oktober.

Lyon mocht van geluk spreken dat de paal vlak voor rust de 3-0 van Jonathan Ikoné in de weg stond, maar was zelf ook weinig fortuinlijk in de afronding. Uit een voorzet van Tete, in de basis begonnen door de schorsing van Rafael da Silva, was de eerste kans al snel voor Bertrand Traoré, die de niet geheel fitte Nabil Fekir verving. Vervolgens liet Maxwel Cornet, midweeks tegen City nog twee keer trefzeker, na doelman Mike Maignan bij twee grote kansen te passeren.

Memphis deed daar nog een schepje bovenop. De Oranje-international mocht vijf minuten na rust aanleggen voor een penalty na een overtreding op Traoré, maar jaagde de bal vanaf elf meter hoog over het doel van Maignan. Tien minuten later maakte hij zijn ongelooflijke misser enigszins goed met een prachtige assist op Traoré: 2-1. Een blessure van voormalig PSV'er Marcelo was voor trainer Bruno Genesio vervolgens het sein met Moussa Dembélé een extra spits te brengen.

Het was aan enkele prima saves van doelman Anthony Lopes te danken dat Lyon in de slotfase, met ook Fekir binnen de lijnen, nog op zoek kon gaan naar een punt. Memphis kwam er in de 81ste minuut al heel dicht bij in de buurt met een poging tegen de lat, het was uiteindelijk Dembélé die de stand toch nog gelijktrok. Zo wendden Les Gones de eerste nederlaag sinds begin oktober (5-0 tegen Paris Saint-Germain) toch nog af en slaan ze de aanval van Lille op de tweede plaats af.

PSG is door het puntenverlies van beide concurrenten zonder zelf in actie te komen winterkampioen geworden in de Ligue 1. Het gat met de ongenaakbare koploper, na veertien duels nog foutloos, is tot aan de winterstop onoverbrugbaar voor Lyon, Lille en nummer vier Montpellier.