Luxeprobleem onder de lat: 'Cillessen-situatie' voor Ter Stegen

Reacties

Marc-André ter Stegen werd zowel door de UEFA als de FIFA bij de beste drie keepers van dit moment geschaard, een confrontatie met de Nederlandse veldspelers die werden genomineerd blijft vrijdag waarschijnlijk uit. Manuel Neuer geniet immers nog altijd de voorkeur bij de Duitse nationale ploeg.

Luxeprobleem onder de lat: 'Cillessen-situatie' voor Ter Stegen
Duitsland
Duitsland
2 - 4
Nederland
Nederland

In dat opzicht is er weinig veranderd ten opzichte van het eerste EK-kwalificatieduel tussen de twee rivalen van eind maart in Amsterdam (2-3), al was er toen nog geen officiële erkenning voor de prestaties van Ter Stegen bij Barcelona. Sinds deze week hoort de 27-jarige sluitpost dan echt bij de drie beste keepers ter wereld, afgaande op de nominaties van de FIFA. Samen met de Brazilianen Alisson (Liverpool) en Ederson (Manchester City) strijdt hij om titel van Keeper van het Jaar.

Daarmee treedt Ter Stegen in de voetsporen van Neuer. Zijn concurrent werd in 2017 nog bij de beste drie keepers ter wereld geschaard, toen hij het in de verkiezing van de FIFA moest afleggen tegen Gianluigi Buffon. Die nominatie was enigszins opmerkelijk, aangezien de nu 33-jarige doelman een groot deel van dat jaar aan de kant stond door een slepende voetblessure. Ter Stegen nam de honneurs onder de lat bij Die Mannschaft toen waar, maar is nu weer tweede keus.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dus doet zich vrijdag de merkwaardige situatie voor dat de enige door de FIFA genomineerde Duitser op de bank zal zitten tegen Nederland, dat met Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt drie spelers bij de tien genomineerden had voor de onderscheiding van de wereldvoetbalbond. Ter Stegen weet inmiddels hoe de vork in de steel zit, maar bereidt zich toch voor alsof hij een wedstrijd moet spelen. 'Ik hoop dat ik mag spelen en zo bereid ik me ook voor.'

Waar dat tegen Nederland waarschijnlijk dus valse hoop is, eventuele blessures bij Neuer daargelaten, is de kans volgens Duitse media groot dat Ter Stegen maandag tegen Noord-Ierland wel een kans krijgt. Bondscoach Joachim Löw kondigde al aan dat ook de andere keepers kun kansen zullen krijgen. Zo mocht Ter Stegen, die in juni bij de vorige EK-kwalificatieduels ontbrak door een knieblessure, in maart na rust opdraven als vervanger van Neuer in het oefenduel met Servië.

Löw heeft wat dat betreft echt te maken met een luxeprobleem onder lat. Zeker als je bedenkt dat de eerste keus bij Oranje tot afgelopen zomer de stand-in was bij Barcelona van de tweede keus bij Duitsland. Jasper Cillessen is inmiddels weer eerste keus na zijn transfer naar Valencia, maar Ter Stegen zal wellicht iets beter snappen hoe zijn oude ploeggenoot zich in Camp Nou voelde. Want hoe goed hij ook keept bij de spaarzame kansen die hij krijgt, eerste keus zal hij niet worden.

VI's ultieme voorbeschouwing op Duitsland - Nederland
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.