Luuk de Jong heeft geduchte concurrenten bij Sevilla én Oranje

Reacties

Net nu hij na de aanstelling van Frank de Boer op meer speeltijd kan rekenen bij het Nederlands elftal, wordt het bij Sevilla voor Luuk de Jong de komende tijd een flinke opgave om zijn basisplaats te behouden richting het EK van volgend jaar zomer. De Marokkaanse spits Youssef En-Nesyri toont zich namelijk een geduchte concurrent.

Luuk de Jong heeft geduchte concurrenten bij Sevilla én Oranje
© Pro Shots
Getafe
Getafe
0 - 1
Sevilla
Sevilla

Waar De Jong dit seizoen met drie goals in vijftien optredens het net nog niet bepaald gemakkelijk vindt, tilde En-Nesyri zijn productie afgelopen dinsdag naar acht treffers door twee keer te scoren in het Champions League-duel met Stade Rennes. Er stond weinig meer op het spel in de laatste groepswedstrijd, omdat Sevilla al zeker was van de volgende ronde, maar de 23-jarige Marokkaan zorgt er wel voor dat de discussie over wie er in de spits moet staan bij de Europa League-winnaar aan de gang blijft.

Luuk de Jong mag dankzij zijn heldenrol in de Europa League-finale tegen Inter van nog geen vier maanden geleden dan voor altijd een plekje hebben veroverd in de harten van de Sevilla-fans, uit een enquête onder de aanhang van de Andalusiërs bleek deze week dat tachtig procent op dit moment de voorkeur geeft aan En-Nesyri als spits. Niet zo heel vreemd gezien de recente vorm van de fysiek sterke Marokkaan. Waar De Jong sinds eind oktober niet meer scoorde, maakte En-Nesyri sindsdien zeven goals.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vier daarvan maakte de 1 meter 89 lange aanvaller in de Champions League, waardoor hij op de topscorerslijst aller tijden van Sevilla in dat toernooi legendes uit het verleden als Luís Fabiano (zeven goals) en Frédéric Kanouté (zes goals) al is genaderd (Wissam Ben Yedder is met tien goals de aanvoerder van die lijst). Met acht goals in alle competities is En-Nesyri ook de afgetekende clubtopscorer, vóór De Jong, Ivan Rakitic en Munir El Haddadi (allen drie goals), wat het sentiment onder de Sevilla-supporters verklaart.

Trainer Julen Lopetegui kijkt er echter anders naar: hij is vooral blij dat hij met De Jong, En-Nesyri en ook de kleinere en wendbaardere El Haddadi meerdere opties heeft voor de spitspositie die allemaal hun eigen toegevoegde waarde en kwaliteiten hebben. Sinds Sevilla begin dit jaar twintig miljoen euro neertelde voor En-Nesyri, is er sprake van een gezonde concurrentiestrijd in de spits en kan Lopetegui het zich bovendien verloorloven al zijn aanvallers regelmatig rust te geven. Zo bleef De Jong tegen Rennes op de bank.

Luuk de Jong scoorde begin dit seizoen in de competitieduels met Cádiz en Barcelona en was op 28 oktober trefzeker in de Champions League tegen Stade Rennes. Sindsdien staat de dertigjarige spits droog.
© Pro Shots
Luuk de Jong scoorde begin dit seizoen in de competitieduels met Cádiz en Barcelona en was op 28 oktober trefzeker in de Champions League tegen Stade Rennes. Sindsdien staat de dertigjarige spits droog.

Hoewel de Oranje-international in het shirt van Sevilla inmiddels al zeven officiële wedstrijden wacht op een doelpunt (sinds 28 oktober), geeft Lopetegui in de belangrijke duels vooralsnog de voorkeur aan hem. Zo startte De Jong vorige week zaterdag nog in de basis tegen Real Madrid, voordat hij in de 64ste minuut werd afgelost door En-Nesyri. De vraag is wat er gebeurt nu Sevilla zich de komende weken kan richten op de competitie in eigen land en pas eind februari weer in actie zal komen in de Champions League.

Als En-Nesyri zo door blijft gaan met scoren, zal het voor Lopetegui lastig worden de Marokkaan te blijven negeren als eerste spits. Maar tegelijkertijd vertellen de doelpunten niet het hele verhaal. De Jong speelt namelijk ook een belangrijke rol als aanspeelpunt en voegt in die rol meer toe dan zijn Marokkaanse concurrent, die beduidend minder passes verstuurt en ook in de luchtduels minder dominant aanwezig is dan De Jong. Zo wonnen in de Champions League slechts vier spelers meer luchtduels dan de kopspecialist.

Gewonnen kopduels in Champions League

Speler Kopduels Gewonnen Per duel
Dzuyba (Zenit) 50 38 7,6
Zé Luis (Lok. Moskou) 47 36 7,2
Romero (Atalanta) 48 33 6,6
L. de Jong (Sevilla) 34 23 5,8
Kaba (Midtjylland) 71 29 4,8

Toch zijn het uiteindelijk de doelpunten waarop een spits wordt afgerekend. En daarvoor moet De Jong niet alleen naar zijn Marokkaanse collega-spits kijken, in Duitsland loopt met het oog op de EK-selectie ook nog een andere geduchte concurrent rond. Daar scoort Wout Weghorst de laatste weken immers aan de lopende band voor VfL Wolfsburg met negen goals in zijn laatste acht Bundesliga-duels en bewijst hij getuige zijn statistieken ook in het meevoetballende aspect een alternatief te zijn voor De Jong in het Nederlands elftal.

Het beloven wat dat betreft interessante maanden te worden, nu het interlandvoetbal en de Champions League voorlopig stilliggen maar de binnenlandse competities in volle vaart verdergaan. De Boer zal het met interesse volgen: hervindt De Jong zijn neusje voor doelpunten weer en houdt hij bij Sevilla-trainer Lopetegui een streepje voor op En-Nesyri? Of dreigt toch een rol op het tweede plan en komt daarmee ook zijn plek bij het Nederlands elftal mogelijk in gevaar, gezien de doelpuntendrift van Weghorst? Er staat genoeg op het spel.

statistieken de jong, en-nesyri & weghorst

De Jong Aantal passes Key Passes Gewonnen kopduels
La Liga 27,6 0,9 5,1
CL 23,3 0,8 6,6
En Nesyri Aantal passes Key Passes Gewonnen kopduels
La Liga 15,6 0,8 4,7
CL 12,2 1,1 3
Weghorst Aantal passes Key Passes Gewonnen kopduels
Bundesliga 24,8 1,2 3,5

Statistieken per 90 minuten.

De wedstrijden in de dertiende speelronde van La Liga:


Vr 11 dec. 2020

Za 12 dec. 2020

Zo 13 dec. 2020

Ma 14 dec. 2020

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Sevilla
Meer over Sevilla
Meer L. de Jong
Meer over L. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.