Luton Town debuteert na gewonnen strafschoppenserie in de Premier League

Luton Town heeft zich zaterdag ten koste van Coventry City verzekerd van een historische promotie naar de Premier League. Na een gelijkspel op Wembley namen The Hatters de strafschoppen beter. Een hard gelag voor Gustavo Hamer, die nog had gescoord voor Coventry City.

Coventry City
ns
1 - 1
Luton Town
Luton Town

Hamer had in de halve finale van de play-offs ook al gescoord, waardoor Coventry City Middlesbrough uitschakelde. In het andere tweeluik was Luton Town over twee duels te sterk voor Sunderland. Luton Town speelde nog nooit in de Premier League (net voor de oprichting van de lucratieve competitie, in 1992, degradeerde het uit de toenmalige First Division), terwijl Coventry City in 2001 uit de Premier League verdween.

Beide ploegen zakten na hun degradatie ver weg. Luton Town belandde zelfs in de amateurs, Coventry City op het vierde niveau. Voor beide ploegen was de plek in de play-offfinale van zaterdag dan ook zeer bijzonder.

Luton Town kwam na ruim twintig minuten op voorsprong. Jordan Clark profiteerde van goed voorbereidend werk van Elijah Adebayo en schoot vol overtuiging binnen. Coventry City liet in de eerste helft niet veel zien, maar kwam na rust beter voor de dag. Dat resulteerde in de gelijkmaker van Hamer: hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied na ruim een uur de 1-1 binnen.

Een tegenvaller voor Coventry City was dat Hamer tien minuten voor tijd geblesseerd uitviel. De Nederlander kon zijn ploeg daarom niet helpen in het restant van de wedstrijd, die door een verlenging nog met een halfuur werd uitgebreid. In deze extra speeltijd leek Luton Town de wedstrijd naar zich toe te trekken. Joe Taylor strafte gestuntel van Coventry-invaller Jonathan Panzo af, maar de VAR had gezien dat er hands was gemaakt. Daardoor werd de goal afgekeurd.

Er volgde een strafschoppenreeks, waarin beide ploegen bewezen over stalen zenuwen te beschikken. Luton Town en Coventry City maakten allebei hun eerste vijf strafschoppen. In de sudden-death ging het mis voor Coventry City: Fankaty Dabo, die we in Nederland nog kennen van zijn tijd bij Sparta Rotterdam en Vitesse, schoot over. Daardoor gaan de Premier League-miljoenen, naar verluidt 195 miljoen euro, naar Luton Town.