Lukaku en Matic koppen Manchester United naar Wembley

Manchester United is zaterdag een stap dichter bij de laatste overgebleven prijs gekomen. Brighton & Hove Albion moest in de FA Cup-kwartfinale het hoofd op Old Trafford buigen (2-0).

United-manager José Mourinho trok vrijdag van leer tijdens zijn persconferentie. De Portugees maakte van de gelegenheid gebruik om met een monoloog van twaalf minuten aan te geven dat de kritiek op hem zeker niet op zijn plaats was. Kortom, de uitschakeling in de Champions League na de zege van Sevilla op Old Trafford (1-2) moest niet op zijn bordje worden gelegd.

Mourinho hoeft nog niet te vrezen dat de monoloog als een boemerang terug gaat komen. Zaterdag bleef de laatste kans op een prijs intact. Na de pijnlijke uitschakeling in de strijd om de League Cup door Bristol City en de gevoelige Champions League-exit kon Brighton geen streep zetten door de FA Cup-aspiraties van Manchester United.

Het succes was er, maar een overtuigend optreden lag er niet aan te grondslag. In de eerste helft was het spel van de Mancunians steriel, al kon de sneeuw als een excuus gebruikt worden. Dat na 45 minuten de thuisploeg met een voorsprong de kleedkamer kon opzoeken was te danken aan Romelu Lukaku. De Belgische spits brak na een knappe voorzet van Nemanja Matic met een rake kopbal na ruim een half uur de ban.

Ook Sergio Romero verdiende enige lof. De Argentijnse doelman, die in de strijd om de FA Cup de voorkeur krijgt boven David De Gea, behoedde United bij 0-0 met een fraaie redding van een achterstand. Lewis Dunk was de man die de openingstreffer werd onthouden door Romero, die na rust ook zijn waarde toonde.

Jürgen Locadia, die met Davy Pröpper en Tim Krul het Nederlandse smaldeel vormde bij Brighton, was het na rust die de Argentijnse doelman verschillende keren op de proef stelde. Zo moest de gewezen PSV-aanvaller tot zijn ongenoegen constateren dat Romero een adequaat antwoord had op de fraaie poging van afstand.

De (vergeefse) pogingen van Locadia onderstreepten de toenemende druk van Brighton. United beperkte zich aanvankelijk tot het verdedigen van de voorsprong. In de 83ste minuut leverde de eerste doelpoging na rust van de gastheren wel direct de genadeklap op. De rake kopbal van Matic na een vrije trap van Ashley Young maakte een einde aan de FA Cup-illusies van Brighton.

Manchester United is na Tottenham Hotspur de tweede club die zich plaatste voor de halve finale van het FA Cup-toernooi op Wembley. Zondag staan de kwartfinales Wigan Athletic – Southampton en Leicester City – Chelsea op het programma.