Lucratieve opleiding: Ajax moet drie clubs voor zich dulden

Reacties

Ajax staat bekend om de goede jeugdopleiding die ook flink wat transfersommen genereert. Een onderzoek wijst uit dat de Amsterdammers in Europa wel tot de top behoren maar niet de nummer één zijn.

Lucratieve opleiding: Ajax moet drie clubs voor zich dulden
© Pro Shots

CIES Football Observatory heeft berekend dat Ajax sinds 2015 283 miljoen euro heeft verdiend met de verkoop van spelers uit eigen opleiding die tussen de leeftijd van 15 en 21 jaar minimaal drie jaar voor die club hebben gespeeld. De transfer van Matthijs de Ligt, die in 2019 naar Juventus verhuisde, vormt daarbij een aanzienlijk deel (30%).

Met dat bedrag neemt Ajax de vierde plaats in op de ranglijst die gebaseerd is op de ontvangen transfersommen. Benfica is met 379 miljoen euro de koploper, met de transfer van João Felix naar Atlético Madrid in 2019 als voornaamste pijler onder dat bedrag. Zijn overgang vormt 32 procent.

Real Madrid (330 miljoen) en AS Monaco (283) vormen de andere clubs op het podium, waarbij kan worden aangetekend dat de laatste club de hoge klassering dankt aan één speler. De miljoenen die PSG in 2018 betaalde voor Kylian Mbappé vormen namelijk bijna twee derde van het totale bedrag dat sinds 2015 is opgestreken voor talenten.

CIES Football Observatory berekende dat Engelse clubs ruim twee miljard hebben verdiend aan transfers van jeugdspelers. Nederland komt na Frankrijk, Spanje, Italië, Brazilië, Duitsland en Portugal op de achtste plaats met 709 miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.