Lozano en Mexico met anderhalf been in achtste finale

Mexico heeft zaterdag een grote stap gezet richting de achtste finale van het WK. De ploeg van bondscoach Juan Carlos Osorio won in Groep F van Zuid-Korea: 1-2. PSV'er Hirving Lozano leverde een assist.

Zuid-Korea kende nog wel een goede beginfase tegen de Mexicanen. De Aziaten hadden meer balbezit en kregen enkele mogelijkheden op een goal. Zo hield Lozano een poging van Yong Lee uit het doel door voor zijn tegenstander te springen. Later drong Heung-min Son aan en redde Guillermo Ochoa op een kopbal van Sung-Yueng Ki.

Mexico liet nog weinig van zich zien, maar de ploeg die eerder wereldkampioen Duitsland versloeg kwam wel op voorsprong. Na 25 minuten ging de bal op de stip nadat Hyun-soo Jang hands maakte na een voorzet van Andrés Guardado. Carlos Vela bleef kalm vanaf elf meter en schoot raak: 0-1. Vervolgens had Mexico richting de rust de touwtjes in handen, maar ondanks kansen van Miguel Layún en Lozano stond het bij rust 'maar' 0-1.

De tweede Mexicaanse treffer volgde na rust alsnog. Beide ploegen zochten de aanval, maar waren nog niet erg dreigend en schoten vooral van afstand. Toch was het na ruim een uur raak voor Mexico. De Zuid-Koreanen leden balverlies op het middenveld en Mexico toonde zich dodelijk effectief in de counter. Lozano passte naar Javier Hernández, die zijn tegenstander uitkapte en de 0-2 binnen schoof. Kort na de assist verliet Lozano het veld voor voormalig FC Twente-speler Jesús Corona.

Hirving Lozano en Javier Hernández vieren de 0-2 van Mexico.

De Zuid-Koreanen probeerden vervolgens nog om voor de aansluitingstreffer te gaan, waarbij onder anderen doelman Ochoa van Mexico hard werd aangepakt en een blessurebehandeling nodig had. Het leek in 0-2 te gaan eindigen, tot Tottenham Hotspur-aanvaller Son in de 93ste minuut de bal op fraaie wijze achter Ochoa krulde: 1-2. Tot meer dan dat waren de Zuid-Koreanen niet meer in staat.

Mexico gaat met zes punten uit twee wedstrijden aan kop in Groep F. Zweden, dat de eerste wedstrijd won van Zuid-Korea, speelt later op de zaterdag tegen het nog puntloze Duitsland. Mexico treft de Zweden aanstaande woensdag.