Loopgravenoorlog FIFA en makelaars over transfersysteem

Reacties

Jaar na jaar neemt het aantal transfers toe. Tussen 2012 en 2019 groeide het aantal spelersverhuizingen met vijftig procent.

Loopgravenoorlog FIFA en makelaars over transfersysteem
© Pro Shots

Het is zo normaal geworden dat de omloopsnelheid van voetballers toeneemt, dat, toen zaterdagochtend na Deadline Day de rookwolken waren opgetrokken, zelfs werd gesproken over een rustige wintermarkt, omdat er in Nederland slechts 148 spelers waren verkast en dat was nu eens geen nieuw record. De wintertransferbusiness is hier echter wel met 47 procent gegroeid ten opzichte van vijf jaar geleden.

FIFA-baas Gianni Infantino ergert zich al jaren aan de tussentijdse volksverhuizingen. Twee jaar geleden stelde de Zwitser daarom dat hij het transfersysteem drastisch wilde herzien. Onderdeel van zijn revolutionaire ideeën was het aanpakken van de winterwindow, die weinig meer te maken had met het oorspronkelijke doel: een paar jokers voor clubs die kampen met zware blessures, en niet om zoals ADO Den Haag acht nieuwelingen te halen. 'Als je een marathon loopt, kan je ook niet na tien kilometer de fiets pakken.'

Hoe staat het met die plannen? Niet best. Van verregaande maatregelen is geen sprake meer, omdat daarvoor de weerstand onder clubs, competities en spelers te groot is gebleken. Wel heeft de FIFA een softer pakket neergelegd dat volgend seizoen moet ingaan. Dat gaat vooral over het aanpakken van spelersmanagers, onder meer door de invoering van maximale commissies.

Een groep megamakelaars onder leiding van Mino Raiola en Jorge Mendes probeert de aanval van de FIFA af te slaan en de normaal zo verdeelde beroepsgroep kwam midden in de drukke transferperiode met tweehonderd man sterk samen in Londen. Er wordt gedreigd met juridische stappen. Wat twee jaar geleden begon als een poging om via een vernieuwd transfersysteem het betaalde voetbal wat meer in balans te brengen, is nu uitgelopen op een loopgravenoorlog tussen FIFA en makelaars.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.