Locadia en Van La Parra op schot, dure overtreding Van der Hoorn

Rajiv van La Parra en Jürgen Locadia hebben positief van zich doen spreken voor hun clubs in de Premier League. Beide aanvallers scoorden en wonnen ook met respectievelijk Huddersfield Town en Brighton & Hove Albion. Nathan Aké gaf bij AFC Bournemouth een belangrijke assist en Mike van der Hoorn veroorzaakte een penalty en leidde daarmee de nederlaag van Swansea City in.

West Bromwich Albion - Huddersfield Town 1-2
De grootste degradatiezorgen spelen nog altijd bij West Bromwich Albion. Eerder dit seizoen werd manager Tony Pulis al vervangen door Alan Pardew en afgelopen maand werd ook de gehele clubleiding op non-actief gezet. Thuis tegen Huddersfield Town, dat Terence Kongolo en Van La Parra in de basis had staan, moesten drie punten gepakt worden om niet nog verder achterop te raken.

Dat ging niet goed. Vlak na rust was het Van La Parra die net als twee weken geleden doel trof. Hij schoot een voorzet van Collin Quaner vanaf rechts eenvoudig binnen bij de tweede paal. Negen minuten later werd de marge zelfs verdubbeld door Steve Mounié. De spits rondde koelbloedig af na een mooie steekpass van Alex Pritchard. Toch kwamen de mannen van Pardew terug in de wedstrijd. Craig Dawson kopte de aansluitingstreffer binnen na een goede corner van Chris Brunt, maar verder dan dat kwam de ploeg niet. West Brom ziet daardoor Huddersfield, Brighton & Hove Albion, Southampton, Bournemouth en Newcastle nog verder uitlopen.

Brighton & Hove Albion - Swansea City 4-1
Na een succesvol debuut vorige week in het FA Cup-toernooi hoopte Locadia zijn vliegende start een vervolg te geven tegen Swansea City. De spits moest echter, net als ploeggenoot Tim Krul en aan de andere kant Luciano Narsingh, op de bank beginnen. Wel waren er basisplekken voor Davy Pröpper en Van der Hoorn.

Glenn Murray brak al binnen twintig minuten de ban voor de thuisploeg. De clubtopscorer werd in het strafschopgebied neergehaald door Van der Hoorn en schoot de gegeven penalty zelf binnen. Swansea-coach Carlos Carvalhal besloot om tijdens de rust in te grijpen. 'Schlemiel' Van der Hoorn werd naar de kant gehaald en vervangen door Narsingh. De Portugees stapte zo af van zijn defensieve 5-4-1-formatie.

De tactische omzetting sorteerde geen effect. In een tijdsbestek van drie minuten scoorde de thuisploeg twee keer waardoor de zege veilig werd gesteld. Murray tekende eerst voor zijn tweede van de middag en even later was het Anthony Knockaert die de 3-0 op het scorebord zette. In de slotminuten deden The Swans nog iets terug via Tammy Abraham, maar het was te laat. Helemaal toen invaller Locadia in de negentigste minuut de 4-1 op het scorebord tikte. Swansea moet zodoende na een goede reeks resultaten weer naar beneden kijken op de ranglijst, Brighton heeft juist weer wat speling ten opzichte van de degradatiezone.

Burnley - Southampton 1-1
Wesley Hoedt stond in de basis bij het dit seizoen teleurstellend presterende Southampton. Tegen Burnley viel er voor rust niet zo veel te genieten. Na rust was het in eerste instantie niet veel beter totdat de thuisploeg ineens de score opende. Op aangeven van Jeff Hendrick maakte Ashley Barnes van dichtbij de 1-0. Dat bleek uiteindelijk niet voldoende voor de winst. In de blessuretijd was het invaller Manolo Gabbiadini die na een knappe actie de 1-1 binnenschoot. Door het behaalde punt stijgt Southampton twee plaatsen.

AFC Bournemouth - Newcastle United 2-2
Bij de thuisploeg stond Aké in de basis, maar hij en zijn collega's moesten al snel een goal incasseren. Na een steekbal van Jonjo Shelvey zette Matt Ritchie hard voor en die bal werd dusdanig slecht weggewerkt door de defensie en doelman Asmir Begovic dat spits Dwight Gayle de bezoekers eenvoudig op 0-1 kon zetten.

De aanvalsleider schoot op slag van rust weer met scherp en hij deed dat wederom nadat een voorzet vanaf rechts slecht werd weggewerkt door Begovic. Newcastle werd zo beloond voor het uitstekende spel dat ze tot dan toe had laten zien. In de tweede helft werd dat iets minder waardoor Bournemouth terug in de wedstrijd kon komen. Adam Smith schoot tien minuten voor tijd mooi raak na goed voorbereidend werk van Lewis Cook. En even later werd de middag voor Newcastle-manager Rafa Benítez en zijn ploeg helemaal zuur toen Dan Gosling een minuut voor tijd ook de gelijkmaker maakte na een mooie pass van Aké.