Locadia: 'De spitspositie heeft toch mijn voorkeur'

Reacties

PSV-clubwatcher Marco Timmer is in het kielzog van de Eindhovenaren meegereisd naar Verbier, waar de Eindhovenaren zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Over de schoonheid van Verbier, de spitspositie en de impact van de gebeurtenissen rond Ajacied Abdelhak Nouri.

Locadia: 'De spitspositie heeft toch mijn voorkeur'

Verpletterend Verbier. Van ultra mondain skiresort in de winter tot een groene oase van rust in de zomer. Les 4 Vallées behoort tot de mooiste maar ook duurste skigebieden in Europa en is te midden van de Zwitserse Alpen van een verwoestende schoonheid. Met bijzonder helder licht en mist die 's avonds tergend langzaam tegen de bergen omhoog kruipt. Pure voeding voor de ziel. Zoveel natuurpracht stemt nederig bovendien.

De prijzen uit de winter, als het dorp van 1800 inwoners wordt overspoeld door tienduizenden toeristen, worden hier overigens gewoon meegenomen naar de zomermaanden. Een pizza kost hier twintig euro en een dubbele Espresso? 'Dat is dan 6,20 Zwitserse Frank meneer.' Ongeveer 5,65 euro.

In Verbier vervolgt PSV de voorbereiding op wat in alles een revancheseizoen moet worden. Wie in zo’n inspirerende omgeving geen goede basis voor de competitie en de Europa League kan leggen, is geen knip voor de neus waard. En als de natuur al niet tot grootse prestaties aanzet, is er altijd nog de technische staf van PSV. Het blijft mooi om te zien: Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooy, Luc Nilis en Boudewijn Zenden op één veld. Tezamen goed voor 281 interlands. Een vergelijking met de huidige selectie zou oneerlijk zijn. Liefst zestien man begeleiding is er overigens mee met de spelersgroep die tijdens dit trainingskamp bestaat uit 26 spelers.

Verbier was in 2009 nog etappeplaats in de Tour de France met de nu ploeterende Contador als soevereine winnaar. Vanuit het dal is het via dertien haarspeldbochten klimmen naar 1531 meter hoogte. Dat hoeven de spelers en staf niet te doen, met de gondel pal naast het hotel. Van Nistelrooy jogt op dinsdag de tien kilometer naar beneden en laat zien nog hartstikke fit te zijn.

De eerste training in Bagnes onder aan de berg begon gisteren nog met een flits en een donderklap, maar de twee sessies van dinsdag waren in het zonnetje met heerlijke temperaturen. De trainingen duren gemiddeld ongeveer twee uur en worden steeds intensiever met de Eerste Europa League-wedstrijd op 27 juli als eerste meetmoment. Derrick Luckassen – hij tekende een contract voor vijf jaar - is inmiddels in Zwitserland aangekomen en zal woensdag waarschijnlijk ook meetrainen.

Het is wat stiller op het veld nu Andrés Guardado is vertrokken en het is nog even de vraag wie straks als veldkapitein in het gat duikt dat hij toch onmiskenbaar achter laat. 'Er is minder herrie man', lacht Jürgen Locadia. 'Andrés schreeuwde iedereen op het veld bij elkaar als dat nodig was. Hij was heel bepalend, net als Moreno natuurlijk met zijn spel. Zowel verdedigend als aanvallend was hij belangrijk. Ik denk dat Luuk (de Jong, red.) zich wel zal gaan roeren. Dat deed hij vorig seizoen ook al, maar dat zal nu wel meer worden.'

De Jong of toch Locadia in de spits? Het is een discussie die toch wordt gevoerd terwijl het antwoord al duidelijk is. De Jong behoudt het vertrouwen van zijn coach en waarom ook niet? Het is immers nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wel was in de oefenwedstrijd tegen RKC van afgelopen zaterdag Locadia de meest gretige aanvaller aan PSV-zijde. Na afloop zei Cocu dat hij weet dat Locadia goed in de spits kan spelen, maar dat de aanvaller zich ook steeds lekkerder voelt aan de linkerkant.

Een grote grijns volgt als we Locadia met die woorden confronteren. 'Ik snap wel waarom de trainer dit zegt, toch heeft de spitspositie nog altijd mijn voorkeur', aldus de voetballer. 'Maar ik voel me wel vrij hoor in de aanval. Ik hoef niet stijf aan de lijn te blijven. Ik kan zwerven, op het middenveld of in de spits opduiken of aan de rechterkant spelen. Ik verwacht niet direct een verschuiving in de aanval. Luuk is de spits en onze aanvoerder, ik denk dat hij zijn kans moet pakken. Ik ben vorig seizoen lang geblesseerd geweest dus ik wil straks van de start van de competitie direct wat laten zien zonder dat het geforceerd over komt.'

Onbewust gaan tijdens de eerste dagen in Verbier onze gedachten ook geregeld naar Abdelhak Nouri. Topsport is ongezond, was er in diverse media na het weekend te lezen. Voetballers staan continu onder verscherpt medisch toezicht, alles wordt gemeten en keer op keer onderzocht. Hoe groot is het risico dan, ben je geneigd te denken. Maar toch als we zien hoeveel arbeid de spelers van PSV verzetten tijdens de trainingen – iets dat absoluut nodig is om het drukke speelschema straks qua inhoud te kunnen volhouden – vragen we ons ook af hoe gezond topvoetbal eigenlijk is. Bij de spelers zelf lijkt dit gelukkig minder te leven. En dat is maar goed ook, omdat het goed uitoefenen van hun vak ook mentale vrijheid vereist.

'Het is natuurlijk verschrikkelijk als je zoiets hoort', zegt Locadia. 'Nouri was zo goed bezig, kon komend seizoen misschien wel doorbreken bij Ajax en dan gebeurt dit. Het nieuws is bij iedereen bij PSV wel aangekomen hoor. Helemaal bij Stevie (Steven Bergwijn, red.) heeft het veel impact gehad. Dat zag je wel. Hij kent Nouri ook heel goed natuurlijk. Het is gek, maar eigenlijk denk je er geen moment aan dat dit jou misschien ook wel zou kunnen gebeuren terwijl we toch vrij fors trainen. Daar moeten we maar niet te lang bij stil staan.'

Dat moeten we inderdaad ook maar niet doen. Morgen mogen de mannen voetballen, FC Sion is de eerste van drie tegenstanders in wat het Festival de Football des Alpes heet. Voetbal als feest, zo hoort het toch vooral te zijn…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.