Liverpool swingt weer en verslaat Swansea City

Liverpool heeft maandagavond in de laatste Premier League-wedstrijd van 2014 Swansea City overtuigend met 4-1 verslagen. Zo won manager Brendan Rodgers van de club waar hij tussen 2010 en 2012 werkte en verlichtte de Noord-Ier de druk op zijn functioneren weer iets.

Liverpool was in de eerste helft de bovenliggende partij en zette dat overwicht na ruim een half uur om in een voorsprong. De mee opgestoomde linksback Alberto Moreno dook in de spits op en rondde via doelman Lukasz Fabianski een voorzet van Jordan Henderson af. Na een kans voor Wilfried Bony ontbrandde het duel in de vijftigste minuut volledig. Adam Lallana profiteerde van een enorme blunder van Fabianski, die de bal volledig onnodig tegen de aanvaller aan schoot en tot zijn eigen wanhoop zo de 2-0 inleidde.

De flater van Fabianski was allerminst het moment dat Swansea  het opgaf. Een minuut later was het immers alweer 2-1. Bony ging in het vijandelijke zestienmetergebied een kopduel aan en zag Gylfi Sigurdsson profiteren. Hij schoot van dichtbij raak. Direct uit de aftrap kreeg Bony de kans om de gelijkmaker te laten aantekenen, maar dat bleef Liverpool bespaard.

Uiteindelijk viel de beslissing na 61 minuten. Met een heerlijk hakje stelde Philippe Coutinho Lallana in de gelegenheid een dribbel in te zetten en die actie te bekronen met een rake schuiver. Het leed voor de Welshmen werd alleen maar groter toen Jonjo Shelvey, de ex-Liverpool-middenvelder ontsnapte eerder aan een rode kaart bij een slaande beweging richting Emre Can, een corner van Henderson in zijn eigen doel kopte. In de slotfase mocht Mario Balotelli nog zijn entree maken en was de veelbesproken Italiaan dicht bij zijn eerste competitiegoal. Hij verving Raheem Sterling, die net als Shelvey van geluk mocht spreken dat hij geen rode kaart kreeg voor een slaande beweging.

Door de zege passeert Liverpool de formatie van Gary Monk, die de voorgaande twee duels nog won. Beide ploegen hebben na negentien wedstrijden 28 punten, maar op basis van gemaakte doelpunten staat Liverpool een plekje hoger. Rodgers gunde overigens bankzitter Steven Gerrard geen speeltijd. Hetzelfde gold bij Swansea voor Marvin Emnes.