Liverpool is weer de heerser die het was en staat op matchpoint

Liverpool is nog maar twee punten (of een misstap van Manchester City) verwijderd van de Engelse landstitel. Met onder meer een waanzinnige vrije trap en een hoofdrol voor Fabinho werd woensdag Crystal Palace opzij gezet.

Liverpool
Liverpool
4 - 0
Crystal Palace

Liverpool stelde afgelopen zondag nog teleur in de saaie en doelpuntloze Merseyside Derby met Everton, maar kwam op het eigen Anfield tegen Palace een stuk beter voor de dag. Met Andrew Robertson, Georginio Wijnaldum en Mohamed Salah terug in de basis was de ploeg van Jürgen Klopp de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Palace, met Patrick van Aanholt links achterin, had niets te vertellen.

Na kansen voor Wijnaldum en Roberto Firmino opende Alexander-Arnold na 23 minuten de score. De rechtsback bewees met zijn geweldig genomen vrije trap opnieuw over een bijzondere traptechniek te beschikken. Liverpool bleef na dit doelpunt de aanval zoeken en aanvoerder Jordan Henderson raakte de paal. Twee keer dacht de thuisploeg een penalty te moeten krijgen, na eerst een overtreding op Virgil van Dijk en vervolgens een handsbal van Gary Cahill, maar twee keer ging de bal niet op de stip.

Liverpool liet zich hier niet door afleiden en verdubbelde vlak voor rust de voorsprong. Fabinho vond met een heerlijke pass Salah, die uit de rug van Van Aanholt ontsnapte en oog in oog met doelman Wayne Hennessey geen fout maakte in de afronding. Alles wat Palace hier in de eerste helft tegenover zette was een schot van Max Meyer, dat vrij ver naast het doel van Alisson Becker ging. Voor Liverpool was er geen vuiltje aan de lucht.

Na de thee bleef de thuisploeg heer en meester en een derde goal kon simpelweg niet uitblijven. Dit doelpunt werd tien minuten in de tweede helft gemaakt door uitblinker Fabinho, die van grote afstand verwoestend uithaalde. Het spelbeeld veranderde ook na deze goal niet en Palace bleef maar achter de bal aan hollen. Zelden zal voormalig Liverpool-coach Roy Hodgson zich zo kansloos hebben gevoeld als op deze woensdagavond.

Kort na de invalbeurt van Jairo Riedewald, na ruim een uur, maakte Sadio Mané er 4-0 van. De Senegalees werd op links de diepte in gestuurd door Salah en maakte zijn vijftiende van het seizoen. Voor het normaal gesproken defensief zo stabiele Palace, dat in de laatste vier competitiewedstrijden geen enkel tegendoelpunt kreeg, betekent dit een evenaring van de grootste nederlaag van het seizoen. Salah verzuimde in de slotfase om het Londense leed nog groter te maken.

Liverpool maakt zich nu op voor een titelfeestje, op 2 juli in Manchester. Mogelijk is het dan al kampioen: als Manchester City donderdag niet wint bij Chelsea, dan is de landstitel voor The Reds een feit. Wanneer City op Stamford Bridge de drie punten pakt, heeft Liverpool in de ontmoeting met zijn achtervolger in het Etihad Stadium aan een punt voldoende om de champagne te kunnen ontkurken.