Liverpool haalt weer uit en legt druk bij United

Liverpool kan zondag ontspannen toekijken bij Manchester United - Chelsea. De nieuwe nummer twee van de Premier League rekende zaterdag eenvoudig af met West Ham United: 4-1.

Met Virgil van Dijk in de basis en zonder de zieke Georginio Wijnaldum was Liverpool al vroeg dicht bij de openingstreffer: Mohamed Salah kreeg in de derde minuut wat ruimte en schoot de bal op de verre paal. De thuisploeg oogde energiek na de vernedering van FC Porto (0-5) in de Champions League en tien dagen rust. Maar ook West Ham toonde zich actief in het open duel. Zo pareerde Liverpool-doelman Loris Karius een stift van Marko Arnautovic knap via zijn vingertoppen en met wat hulp van de lat.

Binnen het half uur opende Liverpool uiteindelijk de score. Bij een corner ging Van Dijk nog onder de bal door, maar Emre Can won het kopduel van de debuterende Patrice Evra en zette Liverpool zo op voorsprong. Het was al de honderdste goal van Liverpool in alle competities dit seizoen.

Emre Can viert de 1-0.

Nummer 101 leek voor rust al in de maak, maar Salah kopte over bij de tweede paal na een voorzet van Andrew Robertson. In de 51ste minuut had Anfield wel weer wat te vieren: Alex Oxlade-Chamberlain bleef knap overeind en bracht de bal wat gelukkig bij Salah, wiens rollertje in de lange hoek zijn 23ste competitiegoal betekende.

Zes minuten later besliste Roberto Firmino het duel na een dieptepass van Can. West Ham-keeper Adrian weifelde en bood de scorende Braziliaan vrij baan: 3-0. Binnen een mum van tijd bracht Michail Antonio in de tegenstoot de marge alweer terug tot twee, waarbij Van Dijk net te laat kwam.

In de slotfase ging ook Sadio Mané nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt. In de 73ste minuut raakte hij nog de paal na een fraaie voetbeweging van Oxlade-Chamberlain, vier minuten later nam de Senegalees wel het slotakkoord voor zijn rekening na een uitstekende aanval. Door de ruime zege is Liverpool voorlopig de eerste achtervolger van Manchester City, voor United en Chelsea.