Linssen redt Vitesse na zwakke start bij debuut Slutsky

Vitesse heeft donderdag gelijkgespeeld in de eerste wedstrijd tegen Viitorul in de tweede voorronde van de Europa League. Via doelpunten van Tim Matavz en Bryan Linssen knokte de ploeg van Leonid Slutsky zich bij diens officiële debuut terug in de wedstrijd: 2-2.

Vooraf waarschuwde de Russische trainer van Vitesse zijn ploeg voor het combinatiespel van de Roemenen, die getraind worden door legende Gheorghe Hagi. In de openingsfase was de bal juist voor Vitesse, dat aantrad met Linssen als aanvoerder en de ervaren Portugees Eduardo op doel.

Het balbezit van Vitesse speelde zich vooral af op eigen helft, wat voor een slaapverwekkend begin zorgde. Pas toen Vitesse langzaamaan wat scheurtjes in de Roemeense defensie vond, ontbrandde de wedstrijd. Na een lage voorzet van Roy Beerens, leek Matavz lijkt de bal voor het intikken te hebben, maar dat werd voorkomen door een blok van Sebastian Mladen.

Na een nieuwe mogelijkheid voor Matavz, die voor zijn man kroop en van dichtbij net naast knikte, kroop Viitorul uit zijn schulp. In de 37ste minuut kreeg Denis Dragus de grootste kans van de eerste helft uit een voorzet van voormalig FC Dordrecht-aanvaller Bradley de Nooijer. Eduardo bracht knap redding. Vitesse mocht ook niet klagen dat scheidsrechter Davide Massa niet floot voor een handsbal van Alexander Büttner in het eigen strafschopgebied.

Vlak voor rust kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Dragus kopt volledig vrijstaand raak uit fraaie voorzet Lyes Houri: 1-0. Na de onderbreking liet de ploeg van Slutsky zich opnieuw verrassen door Dragus. De voorzet Vlad Achim was al op weg naar de verre hoek, maar Dragus gaf met het hoofd weer het laatste zetje. De handen gingen bij Vitesse omhoog voor buitenspel, maar het doelpunt telde.

Met wat fortuin kwam Vitesse snel terug in de wedstrijd. Een pegel van Büttner viel via het hoofd van Matavz binnen achter de verbouwereerde doelman Valentin Cojocaru: 2-1. Vanaf dat moment was het vooral Vitesse dat de klok sloeg, al bleef Viitorul dreigend tegenover de kwestbare Arnhemse achterhoede.

Na een gevaarlijke poging van Matavz had Ianis Hagi zijn ploeg op voorsprong moeten zetten. Maar de zoon van de trainer maaide over de bal heen bij een voorzet op maat van De Nooijer. In minuut 72 sloeg de tot dan toe onzichtbare Linssen wel toe. De linksbuiten kwam voor zijn man en promoveerde de voorzet van Vyacheslav Karavaev knap tot gelijkmaker.

Tien minuten voor tijd moest Viitorul met tien man verder na een rode kaart voor invaller Andrei Artean, die Vitesse-aanwinst Hilary Gong een trap verkocht. Daardoor kwam de ploeg van Slutsky in de stromende regen nog heel dicht bij de zege: ditmaal teisterde Linssen met een kopbal de lat en in de slotminuut tikte aanwinst Rasmus Thelander bij de tweede paal de bal naast.

Door het gelijkspel wacht er over een week een spannende return in het Gelredome. Mocht Vitesse die overleven, dan wacht PAOK Saloniki of FC Basel als tegenstander in de voorlaatste ronde voor het hoofdtoernooi van de Europa League.