Liefhebber Higuaín strijdt voor erfenis in zijn seizoen van de waarheid

Reacties

Het is het seizoen van de waarheid voor Gonzalo Higuaín. De Argentijn moet gaan bewijzen of hij de man is die Juventus naar het summum kan lanceren, de vorig jaar gemiste eindzege van de Champions League. Terwijl de tijd begint te dringen voor zijn erfenis, blijft de spits uiterst nederig en ijzig koel. Zoals altijd. VI-redacteur Pim van der Hulst over de rust en honger van een pure afmaker en liefhebber.

Liefhebber Higuaín strijdt voor erfenis in zijn seizoen van de waarheid

90 miljoen euro, zoveel gooide Juventus in de zomer van 2016 op tafel in Napels voor Higuaín, die in zijn laatste seizoen voor de Partenopei een monsterlijke verschijning was voor elke defensie. Het schutterskanon scoorde 36 keer, in 35 wedstrijden op het perfecte spitsenpodium, de Serie A. Een jaar na zijn overstap, die hem op grote woede van de Napoli-aanhang kwam te staan, wacht een cruciaal tweede seizoen in Turijn.

Higuaín ging de voorbije jaargang op dezelfde voet verder in Italië. Maar zijn komst naar Juventus maakte deel uit van de grote ambitie die de club omhoog moet stuwen naar meer dan totale dominantie in de vaderlandse competitie. Higuaín was een kroonaankoop, een teken van macht en middel waarmee de Serie A-heersers ook op Europese dominantie mikten.

Gonzalo Higuaín uit zijn onmacht en frustratie in Camp Nou.
Gonzalo Higuaín uit zijn onmacht en frustratie in Camp Nou.

Juve strandde in de laatste editie van de Champions League in het zicht van de haven. Real Madrid troefde De Oude Dame af in de finale. Maar de bijdrage van de recordaankoop was in de knock-outfase zeer beperkt. Op zijn dubbelslag tegen AS Monaco in de halve finale na bleef het stil van zijn kant. En dat terwijl hij als topspits op dat niveau het verschil moet maken, zeker tegen de absolute grootmachten. Afgelopen dinsdag nog liep hij er verloren en gefrustreerd bij, toen Barcelona de Italianen compleet onder de duim hield.

Higuaín behoort tot de meest constante afmakers ter wereld en kan zich derhalve meten met de groten der aarde. Behalve in de Champions League, waar zijn goalratio bleek afsteekt tegen dat van generatiegenoten als Luis Súarez en Robert Lewandowski (zie tabel). Het is de vraag hoeveel tijd Juventus gunt aan de spits, die in de afgelopen drieënhalf jaar het onderspit delfde in de finales van het WK, de Champions League en de Copa América (2015 en 2016).

Productiviteit topspitsen over laatste vijf seizoenen 
NaamMinuten per goal in alle competitiesMinuten per goal in CL
Gonzalo Higuaín127 minuten192 minuten
Sergio Agüero110 minuten125 minuten
Luis Suárez112 minuten125 minuten
Robert Lewandowski118 minuten117 minuten
Karim Benzema144 minuten147 minuten

Berekeningen aan de hand van gegevens Transfermarkt.de

Hoe groot is het geduld van Juventus? In het licht van de onzekerheid van het antwoord daarop zijn dit seizoen en met name de huidige Champions League-campagne van groot belang voor de vooruitzichten van El Pipita, die buiten beschouwing wordt gelaten door de nieuwe bondscoach Jorge Sampaoli. Internazionale-spits Mauro Icardi, die wel telkens bij de selectie zit, heeft de toekomst.

Naast de druk is Higuaín regelmatig mikpunt van hoon, omdat hij te zwaar zou zijn. Altijd antwoordt hij met doelpunten, een vanzelfsprekendheid. De Argentijn relativeert de heisa. 'Voetbal is voor mij de meest veranderlijke sport ter wereld', zei hij in een uitgebreid interview met The Guardian. 'Want als je zeven duels op rij scoort en daarna twee duels niet, dan doe je het al slecht. Maar dat is wat er gebeurt wanneer mensen goed zijn in wat ze doen, nietwaar?'

Het gesmoes en de scepsis, ze horen erbij. Higuaín heeft ze nodig. 'Het is eigenlijk een mooi iets. Ik heb het altijd gewild. Dat is waarom ik voetbal speel. Iemand die geen druk kan voelen, houdt niet van de sport. Voetbal is constante druk, van dag tot dag. Je moet weten hoe je daarmee leeft.'

Hoe de pure killer het spel omarmt en telkens weer aan het volgende doelpunt denkt, daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Met die mentaliteit zal de goaltjesdief dit seizoen in de Serie A doen wat hij zijn hele loopbaan doet: keepers laten vissen. En als hij de laatste stap zet in de Champions League kan Juventus dat ook.

Op zijn woorden afgaand is immers geen brug te ver voor Higuaín. 'Ik wil mijn naam achterlaten op het hoogste niveau van deze sport. Daarvoor moet je de bescheidenheid hebben om te blijven groeien. Gigi Buffon zegt dat ook. Hij is bijna veertig jaar oud en denkt dat hij nog steeds beter kan worden. Stel je voor. Ik voel dat ik dat ook kan, ik ben nog jong. Ik hoop dat ik nog vele jaren voor me heb in het voetbal.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.