Licentiecommissie grijpt in: puntenaftrek voor veertien clubs

Reacties

De licentiecommissie in het amateurvoetbal heeft hard ingegrepen. Liefst veertien van de 54 clubs die uitkomen in de Tweede en Derde Divisie hebben drie punten in mindering gekregen.

Licentiecommissie grijpt in: puntenaftrek voor veertien clubs

Dit omdat de betreffende clubs onvoldoende spelers onder contract hebben staan en daarmee niet voldoen aan de licentievoorwaarden. De KNVB vergaderde eerder deze week nog over dit punt en besloot toen om het door de vingers te zien, maar daar denkt de licentiecommissie duidelijk anders over. Slechts twintig clubs voldeden aan alle eisen, terwijl 24 andere clubs met één of twee voorwaarden aan de slag moeten.

'Niemand zal dat leuk vinden. Maar de licentiecommissie heeft gesproken. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Zo werkt ons licentiesysteem. Een licentiesysteem dat is ontwikkeld en in werking gesteld door het voetbal zelf; clubs en bond. Zo werkt het in ons voetbal', reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

De licentiecommissie gaf de clubs uit de Tweede en Derde Divisie eerder tot 1 november de tijd om aan alle voorwaarden te voldoen, een termijn die later verschoven werd naar 13 januari. De commissie gaf toen ook al aan dat er straffen zouden volgen voor clubs die niet aan de voorwaarden zouden voldoen om zo een eerlijk competitieverloop te kunnen garanderen.

Van der Zee wil in gesprek met de clubs en belangenorganisaties over de rigoreuze ingreep. 'Ik heb dinsdag al met belangenorganisatie CVTD van de Tweede en Derde divisie gesproken en dat blijf ik doen. Want die herstelde piramide is een sieraad voor ons voetbal, daar is voor geknokt en die is er gelukkig weer. Daar is onze sport mee gediend en daar zijn we trots op. Vandaar het overleg en helpen waar we kunnen, zoeken naar mogelijkheden. Daarvoor is er de KNVB en daarvoor vormen we een collectief van veel meer dan een miljoen mensen.'

Omdat clubs vanaf dit seizoen vanuit de Tweede Divisie kunnen promoveren naar de Jupiler League, zijn contractspelers verplicht geworden. Eén club uit de Tweede Divisie (AFC) heeft geen arbeidsovereenkomsten laten registreren. Voor de Derde Divisie Zaterdag geldt dat voor twee clubs, terwijl elf clubs uit de Derde Divisie Zondag geen contractspelers geregistreerd hebben.

De betrokken clubs, die door de KNVB niet bij naam worden genoemd, hebben tot 1 februari de tijd om in beroep te gaan tegen de straf. 'De licentiecommissie heeft namelijk onafhankelijk, maar wel in het belang van ons allemaal, gesproken. Zich baserend op de regels die we met elkaar zijn overeengekomen. Het is niet anders', aldus Van der Zee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.