Licentiecommissie blokkeert Amerikaanse overname Vitesse

Reacties

De licentiecommissie van de KNVB weigert de Amerikaanse Common Group als grootaandeelhouder van Vitesse. Daarmee is na bijna anderhalf jaar eindelijk duidelijkheid gekomen over de slepende overnamepoging.

Licentiecommissie blokkeert Amerikaanse overname Vitesse
© Pro Shots

'Naar het oordeel van de licentiecommissie is niet gebleken dat de Common Group beschikt over eigen vermogen en is niet duidelijk of de Common Group investeerders heeft. Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group', meldt de KNVB. Vitesse heeft tot en met woensdag 21 februari de mogelijkheid om in beroep te gaan.

In september 2022 presenteerde Vitesse voormalig hedgefonds-manager Coley Parry uit Chicago als nieuwe eigenaar. Met champagne werd geproost op de opvolger van Valeri Oyf, maar al snel bleek dat de licentiecommissie veel vragen had over de Common Group en de voorgestelde constructie.

Intussen ging Parry de club al wel min of meer runnen. En betaalde ook veel. In zijn eerste seizoen pompte de Common Group ongeveer tien miljoen in het begrotingsgat. Ook dit seizoen staat Parry voor de nodige miljoenen garant. Het ging om leningen. Bij levering van de club zouden de schulden van Vitesse aan Parry worden omgezet in aandelen, maar dat kan nu dus niet.

De Common Group is een Amerikaanse investeringsmaatschappij, opgericht door Parry, en heeft ook de Engelse club Leyton Orient en de Belgische club Patro Maasmechelen in de portefeuille. Voor Vitesse is de afgeketste overname een enorme dreun in al bange dagen. De Arnhemse club is de hekkensluiter in de Eredivisie. Komende zondag wacht de cruciale thuiswedstrijd tegen nummer zeventien FC Volendam.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
RKC Waalwijk
34
7
8
19
38-56
-18
29
16
Excelsior
34
6
11
17
50-73
-23
29
17
FC Volendam
34
4
7
23
34-88
-54
19
18
Vitesse
34
6
6
22
30-74
-44
6
* Actueel tot en met 26 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.