Lewandowski en invaller Fati inspireren Barcelona tegen Real Sociedad

Barcelona heeft de uitwedstrijd tegen Real Sociedad omgezet in een overwinning. Mede door twee doelpunten van Robert Lewandowski won de ploeg van Xavi met 1-4, al had Barcelona het met name in het eerste uur lastig. De invalbeurt van Ansu Fati bracht de bezoekers tot leven: de aanvaller was goed voor twee assists en een doelpunt. Frenkie de Jong had een basisplaats en deed 85 minuten mee.

Real Sociedad
1 - 4
Barcelona
Barcelona

De Jong vulde de rol in van de geschorste Sergio Busquets en speelde dus op zijn favoriete plek. De middenvelder vertolkte een belangrijke rol in de aanloop naar het openingsdoelpunt. Hij smoorde in de eerste minuut een aanval van Sociedad, waarna Barcelona snel counterde. Pedri draaide weg bij zijn belagers en vond Alejandro Baldé, die als linksback de voorkeur kreeg boven Jordi Alba. Baldé maakte de nodige meters, stormde het strafschopgebied binnen en stelde Lewandowski in staat om de 0-1 te maken.

De Pool viert zondag zijn 34ste verjaardag en gaf zichzelf dus een fraai cadeau. Lang kon hij er echter niet van genieten, want Sociedad kwam snel langszij. Waar De Jong een positieve rol speelde in de aanloop naar het openingsdoelpunt, liet hij zich de bal ontfutselen voorafgaand aan de gelijkmaker. David Silva bediende daarna Alexander Isak, die de bal via de hak van Eric Garcia over Marc-André ter Stegen kreeg. De Jong beklaagde zich zonder succes bij arbiter José Munuera over een vermeende overtreding.

De grootste kansen op een voorsprong waren daarna voor Sociedad. Een hard schot van Mikel Merino werd gekeerd door Ter Stegen, waarna Takefusa Kubo miste in de rebound. Op slag van rust mocht de vrijstaande Silva het proberen, maar Ter Stegen was op tijd bij het gras en tikte de bal weg. Zeven minuten na de pauze dacht Sociedad ook daadwerkelijk te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Na een vrije trap van Brais Méndez maakte Robin Le Normand een beweging richting de bal, die in het doel belandde. Door die beweging floot de arbitrage voor buitenspel.

Ook Merino liet na om de thuisploeg op voorsprong te schieten. Xavi greep in en deed wat nodig was om de wedstrijd te keren. Ansu Fati kwam in minuut 64 binnen de lijnen en was meteen van grote waarde: binnen vijf minuten gaf hij twee assists. Eerst bediende hij Ousmane Dembélé, die met een diagonaal schot voor de 1-2 zorgde. Na een strakke pass van Pedri vond Fati in het zestienmetergebied Lewandowski en was de 1-3 een feit. Fati zette ook zijn eigen naam op het scoreformulier. Door een fraaie hakbal van Lewandowski kreeg de invaller een niet te missen kans: 1-4.