Leverkusen sluipt naar top na succesvol debuut Sinkgraven, RB Leipzig te kijk gezet

RB Leipzig is zaterdagmiddag zijn koppositie kwijtgeraakt in de Bundesliga door voor eigen publiek te verliezen van Schalke 04. Daley Sinkgraven zegevierde bij zijn debuut voor Bayer Leverkusen en Alfred Schreuder moet nog op gang komen met 1899 Hoffenheim.

FC Augsburg
0 - 3
Bayer Leverkusen

Een weinig memorabele editie van FC Augsburg - Bayer Leverkusen was voor Sinkgraven wel gedenkwaardig. De linkervleugelverdediger kreeg in de WWK Arena een basisplaats van Peter Bosz en vierde daarmee zijn officiële debuut voor de Champions League-deelnemer. Sinkgraven vocht interessante duels uit met Ruben Vargas en maakte een heel degelijke indruk bij zijn vuurdoop. Een kwartier voor tijd werd de verdediger gewisseld. Vlak daarvoor had hij onbedoeld een kans van FC Augsburg ingeleid.

In de redelijk gelijkopgaande eerste helft brak Bayer Leverkusen in de 34ste minuut de ban. Florian Niederlechner kopte heel knap raak, maar helaas voor hem gebeurde dat wel in het verkeerde doel. Na de hervatting probeerde FC Augsburg de druk te verhogen, maar de bezoekers kwamen nooit echt in de problemen. Een kwartier voor tijd gooide Kevin Volland het duel op slot. Na een lange bal gaf Kai Havertz onbedoeld een assists op Kevin Volland, die de ver zijn doel staande Tomas Koubek klopte. Via supertalent Havertz werd het zelfs nog 0-3.

Met dertien punten uit zes speelrondes maakt de UEFA Cup-winnaar van 1988 deel uit van de kopgroep in de Bundesliga; lijstaanvoerder Bayern München, dat won bij SC Paderborn 07, heeft maar één punt meer. Bosz en consorten werken nu toe naar de Champions League-wedstrijd tegen Juventus van dinsdag. Om 21.00 uur is de aftrap in Turijn.

RB Leipzig
RB Leipzig
1 - 3
Schalke 04
Schalke 04

Na achtereenvolgende uitzeges op Benfica (Champions League) en Werder Bremen (Bundesliga) probeerde RB Leipzig zaterdag in eigen huis zijn ongeslagen status te behouden. De formatie van Julian Nagelsmann had van meet af aan grote moeite met de agressieve pressing van Schalke 04, dat onder David Wagner probeert het mislukte vorig seizoen naar de vergetelheid te spelen. RB Leipzig dwong maar weinig af en als het er een keer doorheen kwam, kon Schalke 04 altijd nog rekenen op de lange tijd uitblinkende doelman Alexander Nübel.

Na een slimme cornervariant waren het de bezoekers die in de 29ste minuut de score openden. Het was Salif Sané die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Tot ontzetting van het thuispubliek verdubbelde Schalke 04 nog voor rust de voorsprong. Amine Harit verzilverde een zelf afgedwongen strafschop; het was Amadou Haidara die de overtreding maakte. Dat Schalke 04 levensgevaarlijk is in de omschakeling bleek in het tweede bedrijf. Na een razendsnelle uitbraak verzorgde de pas achttienjarige Rabbi Matondo de 0-3 in de 58ste minuut. Het was een dreun die RB Leipzig niet te boven kwam, al werd het via Emil Forsberg nog wel 1-3. Nübel verkeek zich compleet op een pegel van de Zweed. De equipe van Nagelsmann zakt naar plaats twee met eenzelfde puntentotaal als Schalke 04.

FSV Mainz 05
0 - 1
VfL Wolfsburg

Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius stonden tegenover Wout Weghorst en Jeffrey Bruma in de Opel Arena. Voor Bruma betekenden het zijn eerste Bundesliga-minuten in deze jaargang. De verdediger kon in de negende minuut delen in de feestvreugde, nadat Marcel Tisserand met een fraaie kopbal de score had geopend. Weghorst kreeg nog in de eerste helft na een goede actie een kans om de marge te verdubbelen, maar doelman Robin Zentner liet zich deze keer niet verschalken.

In de tweede helft ging Mainz vanzelfsprekend op zoek naar de gelijkmaker, maar door een combinatie van gebrek aan scherpte in de afronding en pure pech bleef de 1-1 uit. Zo blijft de ploeg van St. Juste en Boëtius met drie punten in de onderste regionen bundelen. VfL Wolfsburg doet met twaalf punten bovenin mee.

1899 Hoffenheim
0 - 3
Borussia Mönchengladbach

Met vijf punten uit vijf wedstrijden beleefde Schreuder nogal wisselvallige wittebroodsweken bij 1899 Hoffenheim en ook tegen Borussia Mönchengladbach bleef een overwinning uit. Aan het einde van een kansarme eerste helft was het Alassane Pléa die de bezoekers op voorsprong zette. De aanvaller kwam goed voor zijn man en tikte binnen op aangeven van Marcus Thuram. Halverwege de tweede helft was de zoon van Lilian Thuram zelf verantwoordelijk voor de 0-2 en Florian Neuhaus verzorgde het slotakkoord. Bij de thuisploeg maakte Jürgen Locadia in de 67ste minuut als invaller zijn opwachting. Hoffenheim bivakkeert in de onderkant van de middenmoot en gaat volgende week op bezoek bij Bayern München.