Lens leidt Kiev naar overwintering, Been ook langs Thun

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

Dinamo Kiev - Rapid Wien 3-1
Om de knock-outfase van de Europa League te bereiken, had Dinamo Kiev aan een gelijkspel genoeg tijdens het thuisduel met Rapid Wien, dat na vijf wedstrijden één punt minder had. Maar al na zes minuten zorgde Terrence Boyd voor de voorsprong van de bezoekers, die daardoor virtueel tweede stonden. Halverwege de eerste helft zorgde Jeremain Lens echter al voor 1-1.

De voormalige PSV-aanvaller, die in Nederland ook speelde voor NEC en AZ, controleerde de bal na een pass van Ognjen Vukojevic op zijn borst en rondde beheerst af. Zes minuten later was het opnieuw raak. Oleg Gusev zette de thuisploeg op voorsprong, waarna het verzet van Rapid gebroken was. Miguel Veloso bepaalde in de zeventigste minuut de eindstand op 3-1.

FC Thun - RC Genk 0-1
Net als Dinamo Kiev en Rapid Wien maakte ook het RC Genk van trainer Mario Been deel uit van Groep G, maar de Belgen waren al zeker van de eerste plaats en dus overwintering. Op bezoek bij FC Thun gaf Been een groot deel van zijn basisspelers rust, waardoor de in Brussel geboren Nederlander Sandy Walsh (18) mocht starten. De talentvolle verdediger zag Jelle Vossen in de 31ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd maken in Zwitserland.

Lazio - Trabzonspor 0-0
Met de in Bergen op Zoom geboren Aykut Demir (ex-NAC Breda en -Excelsior) in de basis verdedigde Trabzonspor op bezoek bij nummer twee Lazio de koppositie in Groep J. Beide teams waren al geplaatst na vijf wedstrijden, maar de beschermde status bij de loting van maandag voor de zestiende finale stond dus nog op het spel.

Via Sergio Floccari was de thuisploeg voor rust dicht bij een treffer, terwijl in de tweede helft invaller Miroslav Klose - hij maakte zijn rentree na een maand blessureleed - een goede mogelijkheid miste. Gescoord werd er niet, waardoor Trabzonspor groepswinnaar is.

SC Freiburg - Sevilla 0-2
Sevilla, waar Hedwiges Maduro zoals al het hele seizoen niet in actie kwam, was ook al zeker van overwintering in de Europa League. Tijdens het uitduel met SC Freiburg stond de eerste plaats in Groep H nog op het spel. Een gelijkspel was voldoende, maar door doelpunten van Vicente Iborra en Raul Rusescu, gingen de Andalusiërs zelfs met drie punten naar huis.