Leicester morst punten na bizar slot en rode kaart Vardy

Leicester City heeft zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen West Ham United twee punten verspeeld in de titelstrijd na een bizarre slotfase: 2-2. Na een rode kaart voor Jamie Vardy leek het in de slotfase mis te gaan voor de verrassende koploper van de Premier League, maar die kreeg vlak voor tijd nog een strafschop. Een sprookjesachtig slot van het seizoen is nog altijd mogelijk.

Er stonden zondagmiddag in het King Power Stadium vier spelers op het veld die deze week werden genomineerd als Speler van het Jaar. De enige van dat kwartet die in een West Ham-shirt speelde, deed na nog geen twee minuten al meteen van zich spreken. Uit een vrije trap van de genomineerde Dimitri Payet – zijn specialiteit – zette Cheikhou Kouyaté met een kopbal Leicester City bijna op achterstand. De bal bleef op miraculeuze wijze echter uit het doel, via de vingers van Kasper Schmeichel en beide palen.

Een schot van Payet miste vervolgens het doel, waarna het de beurt was aan de drie Leicester-revelaties. Na een verre uitworp van Schmeichel was het Riyad Mahrez die het overzicht hield, N'Golo Kanté die de ruimte indook en Jamie Vardy aanspeelde. De clubtopscorer van The Foxes schoot vervolgens uiterst koelbloedig met zijn mindere linkerbeen zijn 22ste competitiegoal tegen de touwen, evenveel als Premier League-topschutter Harry Kane van concurrent Tottenham Hotspur.

Vorige week betekenden twee goals van Vardy nog dat Leicester op bezoek bij Sunderland (0-2) op titelkoers bleef. Ook nu had de 29-jarige spits weer een cruciale rol, zij het negatief. Nadat de Engelse international voor rust in een fase met meer kaarten dan kansen al een gele prent had gekregen, was scheidsrechter Jonathan Moss in de 56ste minuut onverbiddelijk toen Vardy in een duel met Angelo Ogbonna een strafschop probeerde te versieren. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op.

Jamie Vardy ging te makkelijk naar de grond in het duel met Angelo Ogbonna, vond scheidsrechter John Moss. De arbiter was vervolgen de gebeten hond bij de Leicester City-aanhang, zeker toen hij ook nog een strafschop gaf aan West Ham United na licht vasthouden van Wes Morgan.

De zesde zege op rij leek ondanks het inbrengen van Andy Carroll, vorige week nog goed voor een hattrick tegen Arsenal, aanvankelijk geen gevaar te lopen. Met tien man gaf Leicester nauwelijks een kans weg, terwijl een vrije trap van Payet hoog over vloog. In de 83ste minuut wees Moss echter resoluut naar de stip toen Wes Morgan zich bij een corner niet voor het eerst vergreep aan Winston Reid. De tot dan toe alleen met een kopbal gevaarlijke Carroll benutte de buitenkans koelbloedig.

Twee minuten later voltrok zich het doemscenario voor Leicester toen Aaron Cresswell met een zondagsschot de verre kruising vond. De onwaarschijnlijk fraaie treffer van de linksback van West Ham leek de vierde nederlaag in de Premier League van de ploeg van manager Claudio Ranieri te bezegelen. Moss gaf in de extra tijd echter ook een strafschop aan Leicester toen Carroll invaller Jeffrey Schlupp duwde. Invaller Leonardo Ulloa pakte het cadeautje dankbaar uit: 2-2.

Het betekent dat Leicester zijn ongeslagen status verlengde tot acht duels. Wel kan nummer twee Tottenham Hotspur maandag dichterbij komen. Bij een zege op Stoke City slinkt het gat met de verrassende koploper tot vijf punten. Tegenvaller voor Leicester is wel dat Vardy tijdens de eerstvolgende wedstrijd, volgende week zondag tegen Swansea City, waarschijnlijk zal ontbreken door een schorsing.