Leicester City met de billen bloot: regels overtreden met enorm verlies

Reacties

Leicester City heeft over het afgelopen seizoen een verlies van meer dan honderd miljoen euro geleden. The Foxes komen daardoor op een totaal van ruim 250 miljoen (!) euro verlies over de laatste drie Premier League-seizoenen.

Leicester City met de billen bloot: regels overtreden met enorm verlies

Dat is fors in strijd met de Profitable and Sustainability Rules (PSR) van de Premier League, waarvoor de competitie inmiddels ook al actie ondernomen heeft om mogelijk tot een sanctie te komen. Hoewel de club destijds ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan financieel wanbeleid, spreken de dinsdag gepubliceerde cijfers dat behoorlijk tegen.

Volgens The Foxes heeft het verlies vooral te maken met de inkomenstendaling, van een kleine 45 miljoen euro. 'Dat was voornamelijk te wijten aan een vermindering van de Premier League-inkomsten en de inkomsten uit de tv-gelden én aan de afwezigheid van de club in een Europese competitie – voor het eerst in drie jaar', schrijft Leicester City. Na tweemaal de vijfde en de achtste plek was de club simpelweg niet goed voorbereid op de degradatie die vorig jaar daarop volgde.

De degradatie was behoorlijk verrassend en daarmee waren de investeringen plots een stuk minder succesvol dan gehoopt. Dit seizoen leek de kampioen van 2016 vrijwel zeker op weg naar de weg terug naar de Premier League, maar na de 1-0 nederlaag bij Bristol City is het de koppositie kwijt. Daarmee is een voorsprong van eerder nog zeventien punten verdwenen.

Hoewel de club nog niet weet welke straf het te wachten staat, zal dat voor dit seizoen normaliter geen puntenaftrek worden in het Championship. Dat geeft Leicester City sportief uitzicht op een directe terugkeer, waarvoor het 'ook de nodige investeringen' heeft moeten doen, zo schrijft het. Welke sanctie wel zal volgen voor de club, is nog niet bekend.

In onderstaand PRO-stuk worden de Profitability & Sustainability Rules uitgelicht en zoomen we in op de gevolgen van die regels.

In het Championship zijn de kampioen en runner-up zeker van directe promotie naar de Premier League. De nummers drie tot en met zes gaan voor de play-offs naar Wembley, waar een minitoernooi wordt afgewerkt. Het is al vaker voorgekomen dat de favoriet zijn status niet kon waarmaken in de play-offs.
Championship

Stand Championship 2023/2024

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Leicester City
42
28
4
10
79-38
+41
88
2
Ipswich Town
42
26
10
6
84-52
+32
88
3
Leeds United
42
26
9
7
76-33
+43
87
4
Southampton
40
23
9
8
78-52
+26
78
* Actueel tot en met 13 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Leicester City
Meer over Leicester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.